KOSOVSKA POLICIJA: NEMA SLANJA SPECIJALNIH JEDINICA NA SJEVER KOSOVA

Policija Kosova je objavila je da u skladu sa trenutnom situacijom i dešavanjima u zemlji ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Kosova, slobode kretanje te očuvanja reda i mira širom zemlje.

U saopštenju dostavljenom medijima navedeno je da “policijske jedinice javnog reda i granične jedinice po službenoj dužnosti kruže/kreću se u zavisnosti od obaveza i policijskih zadataka, ali nema angažovanja, niti slanja specijalnih jedinica na sjever Mitrovice, kako je objavljeno u medijima”.

Dodaje se da Kosovska policija kontinuirano prati dešavanja u zemlji, uključujući dešavanja u Sjevernoj Mitrovici i vrši profesionalne procjene u skladu sa kojima preduzima neophodne, razumne i zakonske mjere za rješavanje bezbjednosne situacije i profesionalno reagovanje u slučaju narušavanja građanske bezbjednosti ili ustavnog poretka.

“Policija Kosova će, prema potrebi i operativnim procenama, angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala opšta bezbjednost u zemlji, kao i bezbjednost svih građana bez razlike”, piše u saopštenju.