MAGLAJ – STRUČNI SKUP BIBLIOTEKARA ZDK

MAGLAJ – STRUČNI SKUP BIBLIOTEKARA ZDK

„Svijet školskih biblioteka i saradnja sa javnim bibliotekama-zajedno u izgradnji društva znanja“, centralna je tema ovogodišnjeg Stručnog skupa Udruženja bibliotekara ZDK koji je održan u Maglaju. Uz stalnu brigu o korisnicima i popularizaciji knjige, bilo je riječi i o finansiranju, a dodijeljena su i priznanja za najuspješnije.

Uz hroničan nedostatak finansijske podrške, na ovogodišnjem Stručnom skupu bilo je riječi o ulozi biblioteke u eri informatike, popularizaciji knjige medju korisnicima i ulozi biblioteka, s akcentom na školske, u izgradnji  društva znanja.

-Tako ovoga puta educiramo bibliotekare u smiislu njihove bolje  komunikacije s korisnicima, a posebnu pažnju posvećujemo i školskim bibliotekarima. Oni su nam nekako uvijek na marginama, a njima je edukacija, možda i najpotrebnija- kaže Nina Bunjevac Salkić, predsjednica Društva bibliotekara FBiH i Udruženja bibliotekara ZDK.

Bibliotekari su ohrabreni činjenicom da knjiga uspješno opstaje u eri informatičkih tehnologija. Čak se, ističu, osjeća i odredjeno zasićenje novim, i povratak tradicionalnoj knjizi i čitanju.

-Naša je profesija prosto takva da mi moramo biti spremni na cjeloživotno učenje, ali svakakao ne smijemo  zaboraviti onaj klasični model biblioteke i usluge koje se samo u biliotekama mogu pronaći-ističe direktorica Gradske biblioteke u Olovu Sanela Kaikčija.

Težak materijalni, a time i društveni položaj ustanova kulture u našoj zemlji godinama dijele i bilioteke. Ipak, uz veliki angažman i inovativnost uposlenih bibloteke, posebno u manjim sredinama, gdje su istovremeno i  centri za kulturu i pozorišta i kina, opstaju. Stoga su, opravdano dodjeljena i priznanja.

-Na neki način svi mi zaslužujemo priznanja jer vi znate da su sredstva za kuturu uvijek jako skromna i kada je neka kriza, nekako prvi rezovi se tiču nas-kaže jedna od nagradjenih  Amela Hodžić iz javne biblioteke u Zavidovićima.

-Što ste bliži izvoru, onda je i izvor bliže vama. Medjutim, mi svojim radom pokušavamo da se nametnemo i da budemo vidljivi. Mi bibliotekari smo žilavi. Borimo se za svoje mjesto i da naše biblioteke budu što vidljivije u javnom prostoru-dodaje direktorica Opće biblioteke u Brezi Indira Lukačević.

Inače, ZDK, gdje su u posljednjih nekoliko godina namjenski  izgradjene tri zgrade za biblioteke, godišnje za  insititucije kulture, medju kojima je i 12 općinskih biblioteka,  izdvaja oko četiri miliona maraka. Afirmativa.ba