MAGLAJSKOM NAČELNIKU MIRSADU MAHMUTAGIĆU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA DO PET GODINA

Zbog neizvršavanja sudskih  presuda

 

 MAGLAJSKOM NAČELNIKU MIRSADU MAHMUTAGIĆU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA DO PET GODINA

 

Da je nepoštivanje sudskih presuda u BiH postalo gotovo pravilo zorno svjedoči i primjer iz Maglaja gdje  općinski načelnik Mirsad Mahmutagić ne poštuje domaće, ali ni presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.  Zbog ovoga je u Tužilaštvu BiH protiv njega pokrenuta istraga. Općinski budžet, na ovaj način je oštećen za dodatnih 150.000 maraka, zbog čega pojedini općinski vijećnici traže da načelnikovim nesavjesnim radom, nastale finansijske obaveze plati sam,  a ne gradjani Maglaja. Prijeti mu zatvor i do pet godina.

Sve je počelo u poplavama 2014.  kada je tadašnja općinska garnitura za saniranje posljedica poplave angažirala  i firmu „TB Inžinjering“ iz Breze kojoj račun za izvedene radove  nikada nije plaćen. Nagodbu za beskamatno obročno plaćanje duga, ističe pravni zastupnik tužioca, u Općini Maglaj su odbili.

Mirsad Mahmutagić, zbog nepoštivanja sudskih presuda prijeti  mu zatvorska kazna

-Gradjani  općine Maglaj će, zbog ovakvog stava Općine Maglaj minimalno platiti dodatnih 150.000 KM kroz kamate i dodatne troškove koje je naložila presuda u Strazburu-ističe pravni zastupnik firme „TB Inžinjering“ Mustafa Alić.

Alić, presude se moraju izvršavati bez pogovora                                       Sudski utvrdjena potraživanja

Nakon što je općinski načelnik Mirsad Mahmutagić odbio nagodbu, Kantonalni sud u Zenici je, po tužbi,  prije pet godina naložio Općini Maglaj da izvršiocu posla isplati nesporna dugovanja. Općina se, medjutim,  oglušila o presudu ovog, ali i Vrhovnog suda Federacije i Ustavnog suda BiH, pa je sve završilo na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ukupan dug Općine Maglaj po presudi je 410.931,29 KM. Iz razloga što Općina Maglaj ignoriše obavezu plaćanja, od 25.08.2022.godine plaća i dodatnu kamatu po kursu Evropske centralne Banke od 14,5% godišnje na ukupan iznos, odnosno  preko 50.000 godišnje.

NAČELNIK MAHMUTAGIĆ DA IZ SVOG DŽEPA PLATI ŠTETU

-Ja sam pravnik i bezbroj puta sam upozoravao načelnika, pravobraniteljicu i vijećnike okupljene oko njih da donose odluke protivne Zakonu. Znao sam da postoji faktura koja nije plaćena, ali nisam mogao ni zamisliti da će se ovako flagrantno kršiti sve presude domaćih, a na koncu i Ervopskog suda u Strazburu. Općinska vlast nije htjela da se povinuje. Oni su nastavili svojim putem bahatosti i evo vidimo do čega smo došli da će budžet, pored onih 300 i nešto hiljada ,koje su fakturisane za radove koji su obavljeni,  morat ćemo platiti kamata nekih 150.000 KM koje nismo trebali-kaže vijećnik u OV Maglaj  Eldis Kusur.

Kusur, nevidjena bahatost                                                      Begić, načelnik iz džepa da plati štetu

-Za budžet koji je nešto veći od sedam miliona maraka to je jako veliki iznos. Pravno gledano i s ljudske strane gledano ako sam ja proizveo štetu, a u ovom slučaju je načelnik  Mirsad Mahmutagić nesavjesnim radom u službi  proizveo štetu gradjanima od 145.000 maraka, logično bi bilo da to on iz svog džepa plati, a ne gradjani-kategoričan je vijećnik Jasmin Begić.

KRIVIČNI ZAKON BiH – ZATVOR I DO PET GODINA

Zatražili smo mišljenje Općine Maglaj  ali i općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Fragmenti presude Evropskog suda za ljudska prava

-Krivični zakon BiH je vrlo jasan gdje je propisano da je neizvršenje presude Evropskog suda krivično djelo i za to je zaprijećena kazna zatvora za odgovorne osobe unutar Općine Maglaj-podsjeća pravni zastupnik Mustafa Alić.

Tužilaštvo BiH potvrdilo pokretanje istrage protiv Mahmutagić i Botonjić

Da je riječ o ozbiljnom krivičnom djelu, koje uz materijalnu štetu općinskom budžetu šteti i ugledu BiH u svijetu, potvrdjuje i činjenica da je  Tužilaštvo BiH pod brojem T20 0 KTK 0022914 22  formiralo predmet protiv maglajskog načelnika Mirsada Mahmutagića i općinskog pravobranitelja Nermine Botonjić   koji bi se, zbog nepoštivanja sudskih presuda, kako u članu 239 propisuje Krivični zakon BiH, mogli suočiti sa zatvorskom kaznom i do pet godina.  Afirmativa.ba