MATURE DOBOJ-POLICIJA ODRŽALA SERIJU PREVENTIVNIH PREDAVANJA

MATURE DOBOJ-POLICIJA ODRŽALA SERIJU PREVENTIVNIH PREDAVANJA

Kraj školske godine je na pragu. Počinju i maturske zabave, defilei ulicama naših gradova i organiziranje maturskih ekskurzija u zemlji i inozemstvu. Iako, prema podacima iz policije,  Doboj u posljednje tr i godine mije bilježio narušavanje javnog reda tokom maturskih svečanosti  iz PU Doboj su organizirali seriju preventivnih predavanja u dobojskim školama.

Iako u posljednjih nekoliko godina maturske zabave u dobojskom kraju nisu obilježili incidenti i neprimjereno ponašanje, iz PU su u više dobojskih škola proveli seriju preventivnih edukativnih predavanja s akcentom na konzumiranje alkohola i upravljanje motornim vozilima. Učenici koji odlaze na medjunarodne ekskurzije upoznati su s pravilima  ponašanja u zemljama u koje odlaze.

-Bilo je iskustava gdje se, zbog oštećenja imovine u hotelu, tražilo da napuste objekat. Takodje, bilo je, više iz okolnih gradova, ali i ranije bilo je slučajeva da su maturanti iznajmljivali četverotočkaše. Dolazilo je do samopovrjedjivanja. Dakle, apelujemo na roditelje da maksimalno popričaju sa svojom djecom-kazao je zamjenik komandira PS 1 PU Doboj  Stojan Petrović.

Imajući u vidu ranija iskustva, u dobojskim srednjim školama ne očekuju veće probleme.

-Velika je odgovornosti povesti tudje dijete. Ali, naprosto, ako vi imate neku povezanost sa tim učenicima i, naravno da odjeljenske starješine imaju poseban vid komunikacije sa svojim odjeljenjem –ističe Tijana Vasiljević StokIć, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije.

U Doboju su ove godine svi, čini se, učinili koliko su mogli da korak u svijet odraslih ovdašnjim srednjoškolcima ostane u lijepom sjećanju.  Afirmativa.ba