MFS „EMMAUS“- UZ TURSKU POMOĆ DOPREMAJU I U SIRIJU

MFS „EMMAUS“- UZ TURSKU POMOĆ DOPREMAJU I U SIRIJU

Još pet kamiona sa humanitarnom pomoći za stanovnike u zemljotresu stradalih područja,   u organizaciji MFS „Emmaus“ krenulo je  put Turske i Sirije. S obzirom da su aktivisti ove organizacije od početka prisutni na  stradalom području vodilo se računa da se u pošiljci nadje ono što će stradalima najviše koristiti. Ohrabruje podatak da će „Emmaus“ u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Turske osigurati da dio ove pomoći stigne i do stradalih u Siriji.

Aktivisti „Emmausa“ svjedočili su da su u konvojima pomoći na stradalo područje stizali i artikli koji nisu bili od velike pomoći stradalima. Zato su gotovo potpuno obustavili dopremanje odjeće i bazirali se na artikle neopohodne na terenu.

-Vidjeli smo na terenu šta sada ljudima dole najviše treba. U ovom konvoju su grijalice, deke, posteljine, madraci, vreće za spavanje, šatori. Zatim hrana, higijena, pelene za bebe i ostalo-kazao nam je pomoćnik direktora MFS „Emmaus“ Elmedin Škrebo.

Na put dug više od 2.500 kilometara, kamionima koje su firme u kojima su zaposleni ustupile besplatno,  krenuli su i mladji vozači.

-Nama je prvi put, ali imaju dvojica kolega koji će predvoditi i koji već rade taj teren. Mi se nadamo da ćemo stići u odgovarajuće vrijeme i da neće biti poteškoća-ističe, pred polazak, vozač kamiona Edin Adžemović.

-Put je težak, dug. Koliko će biti težak vidjećemo. Najvažnije je da dodjemo tamo, da narodu pomognemo i vratimo se. Da ta roba, koju mi dovezemo, bude od koristi pogotovo djeci, starijim, iznemoglim-dodjaje njegov kolega Amel Nuhanović.

Zbog ratnog stanja pomoć teško stiže do stradalog stanovništva u Siriji. „Emmaus“ je jedna je od rijetkih organizacija koja pomoć ravnomjerno uspijeva dopremiti  u sva stradala područja.

-Pomoć, koja se šalje iz naših kapaciteta, ona je ravnomjerno rasporedjena i na Tursku i na Siriju s obzirom da naši partneri dole, organizacija IHH, prije svega, i neke druge, djeluju na teritoriju i Turske i Sirije-pojašnjava Škrebo.

Prikupljanje pomoći se nastavlja. U „Emmausu“ planiraju uskoro put Turske i Sirije, u okviru projekta „Djeca djeci“  uputiti i pomoć za namladje. Afirmativa.ba