MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ZDK-250.000 KM ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDI

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

                                250.000 KM ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDI

16 poljoprivrednih proizvodjača sa područja ZDK ovih su dana s resornim kantonalnim Ministarstvom potpisali ugovore o finansijskoj podršci za nove projekte u poljoprivredi. Ohrabruje podatak da naši poljoprivrednici, zahvaljujući i ovoj finansijskoj potpori, uspješno prate svjetske trendove u proizvodnji hrane. Tako će, uz uobičajene aktivnosti ovu podrška iskoristiti za obnovljive izvore energije, instaliranje hladnjača i podizanje konkurentnosti na tržištu.

Od 16 podržanih projekata četiri su sa područja općine Tešanj. Uz osavremenjavanje proizvodnje, izgradnju sistema za navodnjavanje, sve je više projekata koji  poboljšavaju konkuretnost domaćih proizdvodjača. Medju njima je svakako izgradnja rashladnih sistema.

-Na taj način mi možemo svoje proizvode da plasiramo na tržište cijele BiH, a da naši proizvode zadrže svoj kvalitet-kaže poljoprivredni proizvodjač iz Tešnja Muhamed Džinić.

Sve skuplji energenti domaće proizvodjače usmjeravaju ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

-Samo povrće traži puno vode, a onda voda traži puno pumpi koje troše električnu energiju, a planirani utrošak električne energije nije samo za pumpe nego i za grijanju, rasvjetu i ostale stvari koje su važne u proizvodnji povrća-kaže poljoprivrednik Zijad Ramić iz Tešnja.

Ove godine je u budžetu kantonalnog ministarstva za podršku poljoprivrednim proizvodjačima izdvojeno 250.000 maraka.

-Imali smo ukupno 20 aplikacija. Njih 16 je ispunilo uslove i zadovoljni smo i sretni što smo i na ovaj način podržali naše poljoprivredne proizvodjače-pojašnjava Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Imajući u vidu kvalitet projekata u Ministarstvu ističu kako će ova podrška dogodine biti i veća. Afirmativa.ba