MMF U TEŠNJU- BOLJI POSLOVNI AMBIJENT I PRAVEDNIJA RASPODJELA SREDSTAVA

Kako bi se na licu mjesta uvjerili koliko nepovoljan poslovni ambijent utiče na konkurentnost i uspješnost bh. kompanija, te sagledali mogućnosti unaprjedjenja stanja, predstavnici MMF-a ovih su dana posjetili Udruženje privrednika u Tešnju. Bilo je riječi o reformama i  učešću javnog i realnog sektora u medjunarodnim zaduženjima naše zemlje.

Svjesni nepovoljnog poslovnog ambijenta u našoj zemlji, ali i činjenice da, uprkos tome, privredna društva u Tešnju uspješno posluju i izvoze u više od 70 zemalja širom svijeta, delegacija MMF-a u našoj zemlji posjetila je UP „Biznis centar“ Jelah Tešnja koje okuplja oko 250 uspješnih kompanija sa ovog prostora.

-Mi smo svjesni činjenice da poslovno okruženje u BiH nije dobro i da je teško kompanijama da uspješno posluju. Želim da saznam kako oni uspijevaju, šta se može učiniti da se stanje poboljša i koje su to reforme koje  MMF može podržati za poboljšanje poslovnog okruženja-KAZAO JE REZIDENTNI PREDSTAVNIK MMF-a u BiH   Andrew Jewelu.

Bilo je riječi i o raspodjeli sredstava od medjunarodnih zaduženja, posebno onih od MMF-a.

-Na žalost najveći dio tog novca pojede administracija. Naš prijedlog će biti da u novim pregovorima o eventualnim zaduženjima što više bude uključen realni sektor, da razgovaraju s nama na tu temu, da zajedno nadjemo gdje su nam trenutno slabe tačke  i gdje možemo više i bolje uložiti novac- kazao je predsjendik Udruženja Semir Kantić.

Nakon sastanka delegacija MMF-a je, u pratnji domaćina obišla nekoliko proizvodnih pogona u Tešnju.

Afirmativa.ba