U ZDK PLANIRAJU VEĆA IZDVAJANJA ZA POLJOPRIVREDU

Uprkos činjenici da su sjemenski materijal, zaštitna sredstva, radna snaga, pogonsko gorivo, rječju sve što utječe na isplativost bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom iz dana u dan sve skuplji, poljoprivreda, posebno plastenička proizvodnja u ZDK bilježi stalni rast.

Nelojalna konkurencija, prekomjeran uvoz i neriješen plasman poljoprivrednih proizvoda, problemi su u u poljoprivredi o kojima se priča godinama. Obrt Muhamed Džinića iz Tešnja  bavi se plasteničkom proizvodnjom na 17.000 metara kvadratnih. Neriješeno pitanje plasmana, natjerali su ovdašnje poljoprivrednike da traže interna rješenja.

_plan je da napravimo svoju kooperantsku mrežu na području općine Tešanj sa kojima bi saradjivali i učinili da se preko naše firme kompletna proizvodnja plasira na tržište BiH  ili čak i izvan BiH-ističe Džinić.

-S obzirom da su imali, a i ove godine imaju problem za plasman svojih proizvoda, oni ovdje moraju riješiti jednu hladnjaču, otkupnu stanicu, sortirnicu kako bi imali što manje gubitke da bi ti njihovi proizvodi doživjeli tu neku medjufazu, medju skladištenje  da bi mogli lakše distribuirati prema našim distributivnim lancima i krajnjim potrošačima-dodaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Mirsad Hadžić.

Uprkos problemima poljoprivrednih proizvodjača je sve više. Proizvodnja hrane, očito,  nema alternativu.

-Prošle godine smo na području ZDK, kroz program poticaja,  ukupno imali prijavljenih i odobrena su sredstva za 120 obrta što je u odnosu na prethodni period povećanje od 20 posto-kaže šef Odsjeka za biljni proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Hajrudin Bečić.

VEĆA IZDVAJANJA ZA AGRAR

U resornom Ministarstv u ZDK nastoje pripadajuća sredstva rasporediti pravično, nekada linearno, a nekada po metru kvadratnom.

-U 2022. godini planirali smo da sve proizvodjače koj i izvrše ove zasade i ovakav vid sjetve finansiramo sa iznosom od 250 KM. Količina koja će biti proizvedena na ovoj površini bit će finansirana do pet KM PO METRU kvadratnom-kaže Emin Tabak, pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo.

U EU za poljoprivredu se iz budžeta izdvaja i do tri posto. ZDK trenutno iz budžeta od 400 miliona KM za poljoprivredu  izdvaja  manje od jedan posto.

-Mi smo sada na bazi od 3,5 miliona. Imali smo povećanje od 500.000 KM od prošle godine, ali evo mi ćemo biti skromni i zajedno s našim poljoprivrednicima kažemo da nam ne treba mnogo. S 1,5 posto budžeta mi bi pokrili sve zahtjeve naših poljoprivrednih proizvodjača i postali bi lideri u mnogim proizvodnjama. Što je najbitnije održali bi proizvodnju, a onda i razgovarati o nekim razvojnim projektima-poručuje ministar Hadžić.  Afirmativa.ba