MODRIČA-ĆETENIJA NA LISTI NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLIJEDJA BIH

MODRIČA-ĆETENIJA NA LISTI NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLIJEDJA BIH

I ove su godine povratnici u Tarevce kod Modriče, jubilarni 20. put,  organizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije, najmasovnije ove vrste u našoj zemlji. Odazvalo se  40 ekipa iz cijele BiH. Bila je ovo prilika da se i zvanično promovira uvrštavanje ovog tradicionalnog bosanskog slatkiša na listu nematerijalnog kulturnog naslijedja BiH.

Ove godine u spravljanju ćetenije se natjecalo 40  ekipa iz Bijeljine, Modriče, Odžaka, Gradačca, Orašja, Brčkog  i drugih gradova. Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temperature, potrebna i velika umješnost kuhara da  karamel od ukuhanog šećera, uz pomoć brašna, pretvori  u tanke niti poput vlasi kose.

-Znači, svaki put, uz umješnost,  je potrebna neka nada i tračak sreće. Šta je tajna  će ostati uvijek tajna, vjerovatno. Ali evo kažu samo šećer da se dobro ukuha-kažu nam Selma Osmanović iz Akjtiva žena iz Tinje kod Srebrenika i Zijada Mulić iz ekipe „Hanume“ iz Odžaka.

Uprkos jakoj  kiši dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a sve je upotpunila vijest koja je obradovala sve koji su protekle dvije decenije ćeteniju otimali od zaborava. Naime, ovaj tradicionalni slaktiš uvršten je na listu nematerijalnog kulturnog naslijeda naše zemlje.

Ćetenija je slatkiš i narodni običaj. Ćetenija ima i svoj socijalni aspekt. Oko ćetenije su se nekad okupljali  momci i djevojke na sijelima, a sada se okupljaju sve generacije. Mi ovim smo sigurno uspjeli sačuvati ćeteniju od zaborava zahvaljujući našim ćetenijadama koji održasmo evo 20-kaže nam Mustafa Mustajbegović, predsjednik Udruženja „4T“ koje je zajedno s MZ Tarevci organizator manifestacije.

 

-BiH je 2009. potpisala Konvenciju o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijedja i u tom periodu je RS na svoju listu stavila 26 elemenata. Od tih 26 elemenata tri su upisana na UNESCO-ovu listu i na to smo veoma ponosni-kazao je, predajući certifikat o upisu Mustajbegoviću koordinator za nematerijalno kulturno naslijedje u Muzeju RS Vladimir Đukanović.

  1. jubilarnoj ćetenijadi prisustvale su i brojne zvanice. Medju njima i dr. Drago Cvijanović dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Ovo znači mnogo za promociju kulture i turizma Modriče, RS i cijele zemlje.

-Ono što raduje jeste da su oni ovim i Modriču pozicionirali i da smo u kompletnom pejzažu kulturne različitosti u BiH  dodali jedan mali šraf i mi iz Modriče-kazao je, primajući zahvalnicu organizatora načelnik Opštine Modriča  Jovica Radulović.

-Mislim da ove ljude u Tarevcima treba upisati na ovu listu. Jer oni su ta BiH kojoj svi težimo, a to je država po mjeri svih njenih gradjana, uvaženi medju sobom i poštovani-dodao je potpredsjednik RSĆamil Duraković

Najbolju ćeteniju ove su godine napravile članice Udruženja „Sretna žena“ iz Banovića. Već se radi na tome da se ćetenije nominira za upis na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog  naslijedja naše zemlje. Afirmativa.ba