Na jugu BiH niče “grad u gradu”: 3.500 stanova i saobraćaj ispod zemlje

U Gradu Sunca u Trebinju niče ultra moderan grad sa 3.500 stambenih jedinica koji je praćen svim sadržajima potrebim budućim stanovnicima.

Grad Trebinje je izgradnjom Grada Sunca sa brojnim sadržajima u funkciji turizma, sporta, kulture, ugostiteljstva, hotelijerstva doživio turistički procvat i došao na ljestvicu svjetske destinacije za život i obavljanje poslovnih aktivnosti, piše portal Trebinje live.

Sljedeća faza je je izgradnja poslovno – stambenih kompleksa. I faza je 600 stanova sa 150 poslovnih jedinica. Radovi su ugovoreni, finansirani i izgradnja je krenula. Prvi stanovi i poslovni objekti biće izgrađeni do juna naredne godine.

Dinamika izgradnje Novog grada definisana je do 2025. godine sa ukupno 3.500 stambenih jedinica a praćena je svim sadržajima potrebnim budućim stanovnicima.

Kompleks se prostire na oko 30 hektara, a već je izvršena priprema građevinskog materijala.

Saobraćaj u gradu regulisan je po principu metroa, odnosno odvija se ispod zemlje, ispod stambenih objekata čuvajući hortikulturu, parkove, šetališta, jezera, trimstaze.

Projektovana je i gradska sredina u kojoj će se nalaziti vaspitno – obrazovne ustanove (vrtić i škola), zdravstvene ustanove (Dom zdravlja i Dijagnostičko – klinički centar).

Grad je projektovan za nivo evropskog i svjetskog standarda stanovanja gdje se cijene kreću od 2.000 do 6.000 eura po metru kvadratnom u zavisnosti od nivoa luksuzne opremljenosti.