NA PODRUČJU ZDK IZVRŠENO 36 KONTROLA

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Zenica su izvršili 36 inspekcijskih kontrola 13.10.2022. godine, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Tešnja, Zenice, Olova, Vareša, Visokog, Kaknja, Žepča, Zavidovića i Breze, a s ciljem provjere zakonitosti rada, zapošljavanja radnika na crno i provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima.

U ovim kontrolama otkriveno je osam neprijavljenih radnika, 10 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, jedan porezni obveznik koji nije imao fiskalni uređaj i jedan porezni obveznik koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su dva objekta i izdato je 20 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu 44.500 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.