NA PROTESTU STOTINE UPOSLENIKA KOJI PRIMAJU PLAĆU IZ BUDŽETA ZDK

Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici koja je počela, razmatrat će potrebna finansijska dokumenta za narednu godinu te po skraćenom postupku Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta ZDK-a za 2022. godinu. Upravo zbog skraćenog postupka, Klub zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, iz čijih je redova i premijerka Amra Mehmedić, zatražio je pauzu prije glasanja o dnevnom redu.

U isto vrijeme, zbog najava da im neće biti isplaćena jednokratna novčana pomoć po Uredbi Vlade FBiH, počeo je i protest oko 2.000 zaposlenih koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Selvedin Šatorović kazao je tom prilikom da je jednokratna pomoć “dogovorena, usaglašena i predložena u novom rebalansu, na koji su saglasnost dali svi relevantni faktori, uključujući Federalnom ministarstvo finansija”.

-Bila je tehnička stvar isplate te pomoći. Naše informacije govore, a one su dostupne i javnosti, da na računu kantona trenutno ima preko 83.000.000 KM, a od toga su oko 49.000.000 KM namjenskih sredstava. Znači da ima sasvim dovoljno sredstava za pomoć ne samo od 1.080 KM, nego eventualno za priču o povećanju plaća za 2023. godinu – ustvrdio je Šatorović.