SKUPŠTINA ZDK: USVOJEN REBALANS BUDŽETA I OMOGUĆENA ISPLATA POMOĆI

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je glasovima svih prisutnih zastupnika izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu, čime su se stvorili uslovi za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim u institucijama tog kantona.

Rebalansirani Budžet koji iznosi 497.427.671 KM, usvojila je bivša Vlada ZDK, a osnovni razlog izrade rebalansa, napomenuo je bivši ministar finansija Josip Lovrić (HDZ), bila je da se omogući isplata jednokratne novčane pomoći te da se ublaže inflatorni učinci na stanovništvo i na sve zaposlenike koji primaju plaću iz Budžeta.

Premijerka Amra Mehmedić navela je kako nije u svojstvu predlagača akata koji su na dnevnom redu, ali da je dužna informirati o stanju budžeta.

-Istina je da u Budžetu ZDK-a ima 85.348.134,50 KM. Međutim, struktura tih prihoda je sljedeća – namjenska sredstva 53.469.908,50 KM, sredstva doznačena u augustu preko Federacije BiH, odnosno sredstva MMF-a su 31.878.226 KM, budžetska sredstva u Budžetu ZDK danas su ‘nula’ – navela je Mehmedić.

Kako je ustvrdila, Vlada će morati “da posudi namjenska sredstva na računu ZDK-a da bi isplatili jednokratnu pomoć”,  a potom da donese odluku o unosu nedostajućih sredstava za stvorene obaveze u Budžetu ZDK-a za 2022. godinu”.

Bivši premijer ZDK, a sada zastupnik Mirnes Bašić, istakao je da će “prema izvještajima iz Ministarstva finansija, ovu godinu Budžet ZDK-a biti u suficitu”.

– Toliko smo radili, trudili se i ta sredstva nismo potrošili. Štedilo se i došlo do ovog rebalansa da se može isplatiti i ova jednokratna naknada – kazao je Bašić.

U sastav rebalansa uvrštene su i sve odluke o preraspodjeli sredstava koje su usvojene poslije prvog rebalansa Budžeta, koji je usvojen u august ove godine, a za isplatu jednokratne pomoći za oko 8.200 budžetskih korisnika, osigurano je oko 9,3 miliona KM.

U nastavku sjednice, nakon pauze, usvajat će se Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2023. godine, kao i finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe zapošljavanja ZDK za narednu godinu.