NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVIJETU

započeti čašom mlake vode u koju smo iscijedili malo limuna – naime, preko noći ne pijemo pa naše tijelo najprije treba nadoknaditi tekućinu. Limun, osim što ima vitamin C, odlično će razbuditi naš organizam i potaknuti probavu. A što jesti nakon toga? Stručnjaci za prehranu tvrde kako su pronašli najzdraviji doručak na svijetu – otkrivamo idealan prvi obrok u danu:
Iako postoje mnoge zdrave opcije za doručak, od smoothieja do sendviča s integralnim pecivom, najbolji izbor su žitarice s komadićima svježeg i sušenog voća. Evo prijedloga za jedan takav obrok:Sastojci
2 jušne žlice pšeničnih klica
4 jušne žlice zobenih pahuljica
1/4 jabuke
3 sušene marelice
150 grama malomasnog jogurta
Pšenične klice i zobene pahuljice opskrbljuju organizam vlaknima i pozitivno utječu na probavu. Zobene pahuljice su super-namirnica jer su izvor kompleksnih ugljikohidrata, a odličan su izbor za one koji paze na liniju jer u 100 g imaju 347 kalorija. Uz ovo, sadrže vitamine, prije svega E i B te minerale selen, cink, kalcij i magnezij. Pšenične klice poznate su kao čuvar našeg srca, snižavaju masti u krvi i dobro utječu na naš vid. Također, izvor su E, B i C vitamina.


Jabuci ne treba puno toga reći u prilog, svi znamo onu uzrečicu o jednoj jabuci na dan koja tjera liječnika. Ako već ujutro pojedemo jabuku, opskrbit ćemo organizam vitaminima, tako vitamin C iz ovog čudesnog voća pomaže kod prehlade i virusnih infekcija, a vlakna sprječavaju zatvor i ublažavaju proljev. Jabuku treba samo dobro oprati, ali ne i oguliti jer je njezina kora izuzetno bogata triterpenoidom koji sprječava razmnožavanje stranica raka, a to se osobito odnosi na karcinom jetre, dojke i crijeva.
Sušene marelice čudesan su izvor željeza te vitamina B i C, dok vitamina A u sušenoj marelici ima čak 12 puta više nego u svježoj voćki. I na kraju, malomasni jogurt upotpunit će tvoj obrok proteinima, kalcijem i kalijem.