NAKON 20 GODINA SRNA ISKLJUČENA IZ UDRUŽENJA BALKANSKIH AGENCIJA

Asocijacija balkanskih novinskih agencija (ABNA) je na Skupštini, koja je održana u ponedjeljak, 19. septembra, u bugarskom gradu Burgasu, odlučila da Novinsku agenciju Republike Srpske – SRNA isključi kao punopravnu članicu sa pravom glasa i da taj status bude dat agenciji FENA iz Federacije BiH.

SRNA je bila punopravni član ove Asocijacije 20 godina, međutim sada mogu samo biti posmatrači, odnosno članica bez prava glasa.

Iz Vlade Republike Srpske tvrde da je riječ o političkom utjecaju.

– Posebno je razočaravajuće što je ABNA, umjesto SRNI, koja je gotovo od osnivanja bila punopravna članica Asocijacije, punopravno članstvo s pravom glasa dala agenciji FENA, koja je u Asocijaciju primljena tek 2013. godine i za čije članstvo je svoj glas dala SRNA – navedeno je u saopćenju.

Skupštini ABNA-e u Burgasu prisustvovali su i predstavnici novinskih agencija iz turske Anadolija, Rumunije Agerpres, Albanije ATA, Federacije BiH FENA, Hrvatske HINA, sa Kosova – Kosovapres, kiparska agencija CNA, makedonska MIA i grčka ANA-MP. Tanjug nije učestvovao.

Za punopravno članstvo Federalne novinske agencije – FENA glasali su predstavnici svih ovih agencija, osim agencije SRNA, a FENA je bila suzdržana.