NANA ESMA IZ KOPICA-„DJECO MOJA U BOSNI JE NAFAKA NAJVEĆA, OVDJE STE GOSPODARI, A TAMO STE SLUGE!“

Sunovrat u proizvodnji jagodastog voća u našoj zemlji u posljednjih nekoliko godina rezultirao je padom proizvodnje sa 20.000  tona na šest tona. Izvoz od 80 miliona maraka gotovo je u potpunosti obustavljen. Samo u maglajskom kraju  od 300 proizvodjača u posljednje tri godine proizvodnju je ugasilo njih oko 250. Ostali su samo najuporniji kojima se trud prošle godine itekako isplatio. Medju njima je i 82-godišnja Esma Mujanović iz sela Kopice kod Novog Šehera. Sa dunuma maline prošle je godine zaradila, kaže 7.000 maraka. S novim elanom, uprkos poznim godinama,  nalazimo je u malinjaku i ove godine.

-82 će biti sada u sedmom mjesecu pune. Ja hoću radit. Imam volju. Sa zemljom se borim čitav život i hoću do lopate. Jer, nema bez rada ništa, a i bez zemlje Boga mi-priča nam Esma dok s njom odlazimo u dva kilometra od kuce udaljeni malinjak.

Niske otkupne cijene, uz pandemiju,  u protekle tri godine desetkovale su ovu proizvodnju u našoj zemlji.  Ostali su samo najuporniji.

-Marka i dvadeset je bila ova otkupna cijena ove crne kupine. Radili smo i nismo posustali. Koliko je bilo nafake, toliko nam je i došlo. A već prošle godine upornost se isplatila. Cijena po kilogramu je izašla na četiri marke i dvadeset. To je otišlo triput-priča nam nena Esma dok žustro okopava svoj malinjak.

-Ti koji su ostali, koji su bili uporni, oni su zaista prošle godine, na neki način bili nagradjeni za svoj rad-priča nam  Salih Mujanović, proizvodjač i predsjednik nedavno ugašenog Saveza proizvodjača jagodastog voća u našoj zemlji.

-Ja sama, bez ičije pomoći, izuzev u vrijeme berbe obradim dunum maline i dole imam nešto  „Polke“. Godišnje uberem oko 700 ili 800 kolograma. Prošla godina je bila nafakali. Kad mi je rekao Ćani (Salih Mujanović)  da sam zaradila 7.000 maraka, nisam mogla  vjerovati samoj sebi-priča nam nena Esma ne mogavši se, kaže, načuditi mladima što napuštaju BiH u kojoj, uvjerena je ima i nafake i para i dobrog života.

-Ima nafake u Bosni najviše. Samo što neće ljudi. Vele; „Idemo tamo. Hoćemo tamo. Svako ide, pa hajmo i mi“.  I ostaje Bosna bez ljudi, bez radnika, bez svega-veli Esma.

-Mi sada, bez obzira na ovako dobru cijenu maline, nemamo značajno povećanje proizvodnje. Jer nema, jednostavno, ko da radi-dodaje Salih Mujanović.

Ma, ima nafake koliko hoćeš možeš zaraditi. I, sladja nafaka nego tamo. U mene ima jedan bratić sad došao i išao gore po šumi  lutao dva dana, kaže poželio šume bosanske. A, šta će u Njemačkoj kaže nema ništa. Samo zatvori se u onu radionu i radi.“  23 ”

ja bih svakom poručila da čuva svoju Bosnu i svoju zemlju i  svoj narod u Bosni. To je najvažnije svakom omladincu i omladinki. Šta će u drugoj državi!? Ti si tamo samo njihov rob. Nisi ti više gospodar ničega. A, Boga mi, ja sam svoj gospodar ovdje-zaključuje  Esma Mujanović. Afirmativa.ba