NASTAVLJA SE IZGRADNJA KORIDORA VC; ZA 21,3  KILOMETRA OD MEDAKOVA DO OZIMICA 420 MILIONA EURA

NASTAVLJA SE IZGRADNJA KORIDORA VC; ZA 21,3  KILOMETRA OD MEDAKOVA DO OZIMICA 420 MILIONA EURA

Potpisivanjem zajedničkog akta Predstavnici investitora Autocesta FBiH, izvodjača radova, Općine Tešanj i nadzora, danas je u Tešnju ozvaničen  početak radova na izgradnji dionice autoputa na trasi koridora VC od Medakova  do Ozimica dužine 21,3 kilometra. Riječ je o, do sada,  najdužoj ugovorenoj dionici ukupne vrijednosti 420 miliona eura. Iako je riječ o zahtjevnom poslu, sve bi trebalo biti završeno u narednih 30 mjeseci.

Nakon dionice Putnikovo brdo- Medakovo, stekli su se uslovi za nastavak radova na koridoru VC prema Zenici.

-Potpisivanjem izjave stekli smo uslove za nastavak radova na koridoru VC, tačnije na dionici Medakovo-Ozimice-kazala je, zahvaljujući se akterima, Mirnesa Agić, v.d. izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove u Autocestama FBiH.

Agić; Stekli se uvjeti

Dionica prolazi kroz gusto naseljena područja općina Tešanj, Maglaj i Žepče na kojoj će se graditi oko 40  različitih objekata medju kojima je nasip sa 4,5 miliona metara kubnih zemljanog materijala kao i  tunel „Crni vrh“ dužine  dva kilometra.

-Radi se o veoma zahtjevnoj dionici i realno je očekivati i poteškoće. Vjerujemo kako ćemo u saradnji s lokalnim vlastima, investitorom i nadzorom sve probleme rješavati i posao okončati na vrijeme-kazao je predstavnik izvodjača radova, tuskog konzorcija „Cengiz Insaat AS“ Mehmet Orhan Bati.

Kako bi se sačuvala lokalna infrastruktura predvidjena  je i gradnja internih saobraćajnica.

-One će dosta olakšati sam proces gradjenja, smanjiti utjecaj na lokalnu zajednicu, a samim tim olakšati posao nadzora-kazao je predstavnik Nadzornog organa Marin Nikolić.

U protekle dvije godine lokalna adimnistracija u Tešnju je riješila  oko 1.600 imovinsko-pravnih  odnosa.

-U vrijednosti od nekih 70 miliona maraka, riješili eksproprijaciju  stotinjak stambenih objekata i tako dalje. Naravno, gradjane Općine Tešanj pozivam da imaju razumijevanja za radove koji će uskoro uslijediti-kazao je tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Pripreme za početak radova već su počele.

Bati; Bit će izazova, ali uspjet ćemo

-Sve smo to zadali sebi cilj da završimo u narednih 30 mjeseci-izjavio je predstavnik Autocesta FBiH za dionicu Medakovo-Ozimice  Alaga Husić.

Gradnja ove dionice autoputa će koštati oko 850 miliona maraka, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke. Afirmativa.ba