Neće se uvoditi restriktivnije mjere

Ukupan broj prijavljenih slučajeva je 127, dok je dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosio 106. U protekla 24 sata, oporavilo se 107 osoba.

Trenutno prijavljenih hospitalizacija je 53, od toga je 43 sa akutnom infekcijom. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34 pacijenata je sa akutnom infekcijom, dok je 10 na opservaciji. U JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ukupno je 9 pacijenata na liječenju.

Udio nevakcinisanih pacijenata na hospitalizaciji je 73.58 posto.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je stava da trenutna epidemiološka situacija ne nalaže uvođenje restriktivnijih mjera. Građani se pozivaju na oprez te se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, prakticiranje dobre higijene (pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju) i nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba gdje se stvara gužva.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo više ne izdaje Rješenja o izolaciji, MUP KS i KUIP nisu dužni da vrše kontrolu izolacije, a brigu o pozitivnim pacijentima i praćenju njihovih simptoma nastavlja voditi nadležni porodični ljekar koji određuje bolovanje.

Također, predloženo je normalno odvijanje nastave u obrazovnim ustanovama. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, stav Kriznog štaba je da se nastava u svim obrazovnim ustanovama može odvijati u klupama. Epidemiološka situacija će se u smislu nastave nastaviti pratiti, te će Krizni štab u slučaju pogoršanja donositi restriktivnije mjere.

Napominjemo da je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, i to u ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe, ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa poteškoćama u razvoju i osobe sa duševnim smetanjama, kazneno-poravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i u sredstvima javnog prevoza.