NEĆEMO DOPUSTITI DRŽAVNI UDAR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prilikom gostovanja u “Pressingu” N1 televizije rekao je da je isključivo njegova odluka bila nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Naveo je da je tu odluku pisao uz pomoć pravnika, te da su te izmjene donijele pozitivne učinke.

Upitan kako komentariše to što se premijer Hrvatske Andrej Plenković pohvalio da je s njim razgovarao mjesecima oko tih reformi, Šmit je odgovorio:

– Razgovarao sam i s Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem, Nerminom Nikšićem…, odluku sam donio sam.

Šmit je tokom gostovanja na Pressingu pozvao predsjednika RS Milorada Dodika da se distancira od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Preporučujem da se razmisli na koji način se može povežati distanca prema Putinu i njegovom ratu. Ništa dobro ne donose ekcesi koje vidim u Srbiji. Nepodnošljivo je da mlade ljude iz Srbije ili odakle god troše kao plaćenike za Kremlj – kazao je Šmit.

Upitan o mogućoj eskalaciji nasilja u slučaju da SDA Bakira Izetbegovića bude posve isključena iz vlasti na više razina, Šmit je odgovorio da takav rasplet neće dopustiti.

– Državni udar je protuustavan. Onda ćemo djelovati. Ja neću prihvatiti ako bude nešto ofanzivno – poručio je Šmit i dodao kako vlada veliki antagonizam između najveće bošnjačke stranke SDA i većine drugih političkih stranaka.