NEVRIJEME ZAHVATILO SLOVENIJU IMA I POGINULIH

U Sloveniji prirodna katastrofa. Najmanje tri osobe su poginule. Poplave su potpuno uništile hiljade objekata. Vanredno stanje proglašeno je u gotovo cijeloj zemlji. Evakuirane su hiljade osoba. Nekoliko mjesta i dalje je potpuno odsječeno od ostatka zemlje.

Veliki dio Slovenije zahvatile su katastrofalne poplave. Rekordna količina kiše, koja je počela padati tokom noći dovela je do kolapsa u zemlji. Putevi su zatvoreni obustvavljen je željeznički saobraćaj. Najteže su pogođeni Celje i Laško, koji su skoro pa odsječeni od ostatka zemlje. Situacija je teška u Ljubljani, Kranju, Mariboru, Novoj Gorici. Aktiviran je nacionalni plan zaštite i spašavanja od poplava. Spasilačke ekipe su na terenu i evakuišu hiljade građana, uglavnom helikopterima.

Rijeka Savinja se u Celju izlila iz korita. Bujice nose automobile, pokrenuta su i klizišta. Slovenska meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za sjeverni dio zemlje.

Prema trenutnoj prognozi, očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritokama rijeka Drave i Save gdje je moguće uspostavljanje vanrednih mjera odbrane od poplava.

“Središte najtežih događaja pomjera se prema južnom dijelu zemlje. Bit će obuhvaćene rijeke Krka i njene pritoke, Sava i njene pritoke u nižim predjelima. Očekujemo poplave rijeka u većem obimu”, istakao je Janez Polajnar, hidrolog iz Agencije za okolinu Republike Slovenije.

Premijer Robert Golob najavio je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zbog nevrmena i poplava u Sloveniji, Italija i Hrvatska su na oprezu. Narandžasti meteoalarm  proglašen je u  pet regiona u Hrvatskoj uz najavljene moguće prekide u snabdijevanju strujom i vodom, kao moguć prekid komunikacijske mreže.

 

federalna.ba