NjEMAČKA UVODI „ZELENU KARTU“

Njemačka vlada uvodi svojevrsnu “zelenu kartu” kojom namjerava ublažiti golemu nestašicu radne snage. Kako piše Deutsche Welle, takozvana “Chancenkarte” ili “karta prilike” u slobodnom prijevodu predstavljena je javnosti ove sedmice.

Ministar rada Hubertus Heil pojasnio je da će “karta prilike” ponuditi strancima mogućnost da dođu u Njemačku kako bi potražili posao, čak i ako nemaju prethodnu ponudu nekog njemačkog poslodavca.

No, moraju ispunjavati barem tri od četiri kriterija. To su posjedovanje fakultetske diplome ili stručne kvalifikacije, radno iskustvo od najmanje tri godine, znanje jezika ili prethodno boravište u Njemačkoj te da su mlađi od 35 godina.

Time je njemački model daleko jednostavniji od primjerice kanadskog bodovnog sistema za “zelenu kartu”. Kako je pojasnio Heil, broj “karti prilika” bit će ograničen, a vlada će svake godine odobravati određen broj, ovisno o potrebama tržišta rada, prenio je Poslovni.hr.

Da bi ovaj sistem mogao pomoći njemačkim poslodavcima smatra i Sowmya Thyagarajan, Indijka koja je 2016. došla u Hamburg kako bi dovršila svoj doktorat iz zrakoplovnog inženjerstva.

Danas je direktorica vlastite kompanije Foviatech koja se bavi softverom za sektor prijevoza i zdravstvene skrbi.

– Mislim da ovaj sistem može biti vrlo dobra prilika da stranci dođu ovdje raditi. Posebice zato jer se smanjuje populacija mladih u Njemačkoj – kaže Thyagarajan.

Kaže kako trenutno njena kompanija pri zapošljavanju daje prednost državljanima Njemačke i članica Evropske unije, jednostavno zato jer je “papirologija” pri zapošljavanju državljana trećih država prevelika.