ŠTA SE SVE MIJENJA U VELIKOJ BRITANIJI NAKON KRALJIČINE SMRTI

Kraljica Elizabeta II preminula je jučer u 96. godini čime je okončana njena vladavina. Za sve vrijeme provedeno na prjiestolju, postala je simbol i obilježje Velike Britanije, a nakon njene smrti uslijedit će niz promjena koje se tiču strukture samog kraljevstva.

Sa njenim sinom, kraljem Charlesom III, sada vladajućim monarhom na čelu Velike Britanije, simboli u čast Njenog Veličanstva – od nacionalne himne do novčanica – vjerovatno će se promjeniti.

Iako nije bilo službene potvrde o sljedećim promjenama, historija je pokazala da kada se pojavi novi monarh, pojavljuju se i počasti u njihovu čast širom kraljevstva.

Već 70 godina, “God Save the Queen” je bila nacionalna himna, ali je postojala mnogo prije nego što se Elizabeta II popela na tron ​​1952. Prema službenoj web stranici kraljevske porodice, nacionalna himna zapravo datira unazad barem do 1700-ih, ali bi možda mogao biti i stariji.

Međutim, prije nego što je to bila “God save the Queen (Bože, sačuvaj kraljicu)”, pjesma je nosila naziv “Bože čuvaj kralja”. Prvi put je izvedena u čast tadašnjeg princa Charlesa Edwarda Stuarta nakon što je porazio vojsku kralja Georgea II, prema kraljevskoj porodici.

Riječi koje se danas koriste u pjesmi su iste kao i tada pjevane, ali sa “Queen” i ona/njenim zamjenicama koje se koriste tamo gdje je potrebno.

Valuta koju izdaje Kraljevska kovnica oslikava vladajućeg britanskog monarha više od 1100 godina.

Kraljevska kovnica nije objavila svoje zvanične planove za nacionalnu valutu. U saopćenju, zvanični proizvođač kovanica Velike Britanije rekao je da će kraljica Elizabeta II “mnogo nedostajati” kompaniji i “milionima ljudi širom svijeta”.

“Izvanredno nasljeđe britanskog monarha s najdužim stažom živjet će još mnogo godina”, navodi u svom saopćenju Kraljevska kovnica novca.

Međutim, može se pretpostaviti da će svi novokovani novčići s kraljem Charlesom III imati još jednu značajnu razliku – dok je kraljica Elizabeta uvijek bila prikazana okrenuta prema desno, Charles će biti okrenut lijevo. Promjenjivi smjerovi su tradicija koja traje više od 300 godina, prema Kraljevskom muzeju kovnice novca, gdje se svaki kralj ili kraljica suočava u suprotnom smjeru kao i njihov prethodnik.

 

Kraljičin otac – i deda kralja Charlesa III – Džordž VI okrenut je lijevo na svojim novčićima.

Kraljica Elizabeta II je takođe bila prvi monarh koji je predstavljen na novčanicama Banke Engleske, kada je 1956. godine Ministarstvo finansija Velike Britaniuje dalo dozvolu da se njen portret koristi. Banka je jučer saopćila da će sadašnje novčanice sa njenim likom i dalje biti zakonsko sredstvo plaćanja i da će dalja saopćenja o novčanicama biti davana nakon perioda žalosti u zemlji.

Lik kraljice Elizabete II pojavljuje se na svim poštanskim markama u Velikoj Britaniji, a njen lični šifar – kao i oni svih njenih prethodnika koji datiraju iz vremena kraljice Viktorije – pojavljuju se na većini poštanskih sandučića. Prve poštanske marke na kojima je bila prikazana Elizabeta II izdate su 3. juna 1953., dan nakon njenog krunisanja, navodi Royal Mail. Na njima je prikazana kraljica koja nosi dijamantsku dijademu, krunu koja je napravljena 1820. godine za kralja Džordža IV i koju su od tada nosile sve kraljice i kraljice od kraljice Adelaide

Od tada je nekoliko iteracija kraljičinog portreta prikazano na britanskim markama, sa posebnim dizajnom koji se koristi za godišnjice, rođendane i jubileje. Najnovije marke su izdate u februaru za kraljičin platinasti jubilej i prikazivale su osam različitih fotografija Njenog Veličanstva tokom njene vladavine.

Očekuje se da će biti štampane nove marke sa prikazom kralja Karla III.

 

Prije Eiizabetine smrti, sindikat pošte planirao je štrajk u petak. Sindikat je u četvrtak saopćio da će se održati do 30. septembra – nakon što se završi zvanična žalost kraljevske porodice.

Zastava se mijenjala nekoliko puta od Unije kruna 1603. godine. Njegov najnoviji oblik bio je dizajn od četiri četvrtine, pri čemu je Engleska predstavljena kao tri lava koja hodaju sa podignutim desnim nogama u prvoj i četvrtoj četvrtini, Škotska je predstavljena kao lav koji stoji na jednoj zadnjoj nozi u drugoj četvrtini, a Irska predstavljena sa harfom u treći.

Vels nije bio simboliziran u Kraljevskom standardu, ali to bi se moglo promijeniti ako novi monarh tako odluči.

Kralj Charles III je također bi mogao da dobije novu ličnu zastavu, što je kraljica i uradila 1960. godine. Elizabetina je bila zlatno “E” sa kraljevskom krunom na plavoj pozadini, okružena ružama. Charles trenutno ima ličnu zastavu isključivo za korištenje u Walesu.