NOVALIĆ U GRADAČCU OTVORIO 49. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE „SAJAM ŠLJIVE“

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Gradačcu otvorio 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”, na kojem sudjeluje više od 300 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Republike Turske.

U svom obraćanju, Novalić je najavio da će Vlada FBiH i dalje značajno povećavati budžet za poljoprivredu i usmjeravati ga prema tržišnim proizvodima, ali i za slučaj kriza koje se, kako je rekao, realno mogu očekivati.

– Budžet za poljoprivredu Federacije BiH biće samo veći i veći, značajno nego što je to sada, da u slučaju kriza možemo sami sebi zagarantirati proizvodnju ulja i prehraniti stanovništvo, sami sebi osigurati proizvodnju brašna, šećera i mesa. Uspjeli smo da uz velike poticaje osiguramo da imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a to isto treba učiniti i sa žitaricama i uljaricama, kazao je premijer Novalić.

Istakao je da treba imati modernu poljoprivredu koja je tržišno orijentisana i konkurentna, ali da su se desile dvije krize s pandemijom COVID-19 i agresijom na Ukrajinu, koje su značajno uticale na globalne procese.

– U tim okolnostima ne snalaze se ni proizvođači hrane, ni stručnjaci, ali ni političari zbog velikih poskupljenja i zabrana izvoza pojedinih država, kazao je Novalić i dodao kako je hrana postala strateška roba.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je da je Vlada FBiH posljednjih godina povećala budžet za poljoprivredu sa 65 na 106 miliona KM, čime su uspjeli ublažiti posljedice poskupljenja, održati dio proizvodnje i stvoriti pretpostavke za njen daljnji razvoj.

– Svi nivoi vlasti moraju davati podršku našim poljoprivrednicima kako bismo u BiH imali što veću prehrambenu sigurnost, kazao je ministar Dedić.

Otvaranju sajma prisustvovao je i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Sajam će u naredna četiri dana ponuditi brojne podsajamske aktivnosti, kao što su „Peti međunarodni sajam pčelarstva“, „Gastro avlija“ na jezeru Hazna i niz stručnih okruglih stolova, kao i brojne kulturno-zabavne manifestacije.

Sponzor 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive” u Gradačcu je Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.