EVROPSKI URED ZA BORBU PROTIV PREVARA ISTRAŽUJE ELMEDINA VOLODERA

Krajem aprila Vijesti.ba su pisale o sumnjivim poslovima aktuelnog direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera na dionici autoputa Tunel Kvanj – Buna.

Poništavanja tendera podgrijalo je sumnje da se iza svega kriju privatni interesi i pogodovanje podobnim kompanijama.

Zbog svega je, prema pisanju portala Fokus.ba, Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) otvorio istragu protiv Elmedina Volodera i Autoceste FBiH. Inače, istrage OLAF-a u Hrvatskoj su dovele do hapšenja visokih zvaničnika.

Ovaj portal piše da OLAF Volodera tereti da je naredio Komisiji da isključi ponuđača s najnižom ponudom za dionicu Tunel Buna – Kvanj.

Istraga sada već taje mjesecima, a OLAF ju je otvorio zbog sumnji u potencijalnu korupciju, prevare ili druge nezakonite radnje u realizaciji izgradnje na dionici Tunel Kvanj – Buna.

Volodera se, stoji u dokumentu OLAF-a, tereti da je augustu prošle godine godine, usred evaluacije ponuda za izgradnju ove dionice, poslao pismo komisiji za ocjenu ponuda u kojem im daje uputstva da moraju isključiti ponuđača Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (Turska) – Azvirt Limrted Liability Company (Azerbejdžan) i Hering d.d. (Široki Brijeg, BiH).

Upravo je to bio ponuđač, ističe se u dokumentu OLAF-a, koji je imao najnižu ponudu. Ponuđač kojeg su na kraju izabrale Autoceste FBiH bio je konzorcij China Second Metallurgy Group Co.Ltd (Kina) & Guizhou Transportation Planning Survey – Dizajn Academe Co. Ltd (Kina). Iz OLAF-a kažu da je ovaj ponuđač dao ponudu koja nije bila u skladu s uslovima tendera.