Novi val smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji

Ove godine je ukupno pogubljeno otprilike 132 osobe, što premašuje brojke iz 2020. i 2021. zajedno.

Saudijska Arabija je pogubila 12 ljudi u posljednjih deset dana zbog kaznenih dijela vezanih uz droge nakon dvije godine pauze, tvrde organizacije za ljudska prava. Najveći broj pogubljenja obavljen je s mačem, te ukazuje da je ta zemlja na putu da ima rekordan broj pogubljena unatoč tome što je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ranije obećao kako će se smanjiti broj izvršenih smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji. Optuženici su dobili smrtnu kaznu zbog nenasilnih optužbi za drogu. Među njima su bila trojica Pakistanca, četiri Sirijca, dva Jordanca i tri Saudijca, a vjeruje se da je još jedan Jordanac prebačen u dio zatvora gdje borave osuđeni na smrt prije izvršenja kazne, piše The Telegraph.

Ove godine je ukupno pogubljeno otprilike 132 osobe, što premašuje brojke iz 2020. i 2021. zajedno. “Njegovo veličanstvo, kralj, ne probudi se i potpiše što god želi potpisati. On radi prema zakonu”, kazao je prijestolonasljednik za Time Magazine. Nakon ubojstva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. godine, stavljen je moratorij smrtne kazne u slučaju kaznenih dijela povezanih s drogom. Podsjećamo, CIA vjeruje kako je upravo bin Salman naredio njegovo ubojstvo. “Mohammed bin Salman više puta je istaknuo svoju viziju napretka, obvezujući se na smanjenje broja pogubljenja i ukidanje smrtne kazne za kaznena djela vezana uz drogu. Ali kako se krvava godina pogubljenja bliži kraju, saudijske vlasti ponovno su počele pogubljivati osuđene zbog droge, u velikom broju i u tajnosti”, izjavila je direktorica Reprievea Maya Foa.

Zainab Abu al-Kheir izjavila je za The Telegraph da je njezin brat rekao obitelji da je premješten u krilo zatvora Tabouk gdje čeka smrt. Hussein Abo al-Kheir, 57-godišnji otac osmero djece, proveo je osam godina u zatvoru nakon što je priznao kaznena djela s drogom, navodno pod prisilom. “Pravosudni sustav u Saudijskoj Arabiji… nema nikakve veze s čovječanstvom”, rekla je sestra osuđenika na smrt.