OBILJEŽEN 17. APRIL, DAN OSLOBODJENJA DOBOJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

OBILJEŽEN 17. APRIL, DAN OSLOBODJENJA DOBOJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

U organizaciji  Udruženja antifašista i boraca NOR-a  Doboj danas je svečanom Skupštinom i polaganjem cvijeća Parku narodnih heroja obilježen 17. april, Dan oslobodjenja Doboja u Drugom Svjetskom ratu. Prije 78 godina jedinice 53 divizije NOV-e Jugoslavije umarširale su u Doboj. Uz cvijeće pred biste narodnih heroja, počast  je odana i ispred spomen-kosturnice stradalima u Drugom svjetskom ratu.

-U kojoj počivaju tijela 184 borca i civila od kojih je njih 111 presudjeno i strijeljano od strane tzv. NDH koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila formirana kao  satelit fašističke Njemačke-kazao je predsjednik GS Doboj Srećko Rekanović.

-Treba reći da je u toj NOB-i sa područja današnjeg Grada, a tada Opštine svoj život dalo 646 boraca plus veliki kbroj žrtava koje su otišle u Jasenovac i neka druga stratišta, stradali-kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj Novak Radojčić.

Dan oslobodjenja, 17. aprila 1945. godine,  obilježila je i partizanska egzekucija nad desetinama, bošnjačkih civila, na lokalitetu Denkovača kod Doboja o čemu se decenijama, kao i danas, uglavnom šuti.

Afirmativa.ba