OD 1. SEPTEMBRA U 29 ŠKOLA U RS UVODI SE RUSKI JEZIK

U novoj školskoj godini počeće nastava ruskog jezika u 29 škola u bh. entitetu RS.

– Uzimajući u obzir interesovanje učenika i njihovih roditelja u pojedinim regionima, Ministarstvo je u 2023/2024. godini dalo je mogućnost za 29 osnovnih škola u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Trebinju, Palama, Tesliću i Gradišci, da pored prvog stranog jeziak, koji se već uči u školi, takođe da se izučava ruski kao drugi strani jezik – saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je u maju, tokom sastanka u Kremlju sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, zahvalio na činjenici da “hiljade školaraca u Republici Srpskoj uče ruski jezik i da se podržava interesovanje za ruski jezik i rusku kulturu”.

Posebno mjesto u popularizaciji ruskog jezika u RS zauzima Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UVS), na čijem je Filozofskom fakultetu u junu pokrenut Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete Rusije i Tulskog državnog pedagoškog univerziteta (TSPU) po imenu Lav Tolstoj.

Dok u 29 bh. škola u klupe dolazi ruski jezik, djeca u ovom dijelu BiH nemaju pravo učiti svoj maternji jezik. Ogledalo je to sistema/ režima u manjem bh. entitetu.

Podsjećamo, roditelji bošnjačke djece u manjem bh. entitetu odavno vode borbu protiv diskriminacije kada je u pitanju pravo njihove djece da izučavaju maternji jezik, kao i sami naziv jezika koji je dozvoljen u RS-u.

Predmet “Bosanski jezik” u RS odavno ne postoji, a djeca u svjedočanstva dobijaju ocjenu iz “jezika bošnjačkog naroda”.

Na sramotu svih odgovornih.

 

 

(Vijesti.ba)