U TEŠANJSKOM AZILU ZA PSE NEHUMANI UVJETI

Posljednjih dana u Tešnju je aktuelna priča u vezi sa dešavanjima u azilu za pse. Nakon što je nekolicina aktivista pristupila azilu utvrđeno je da su 4 psa uginula, te oni tvrde da tu vladaju nehumani uvjeti. Sa druge strane, iz Udruženja koje rukovodi azilom odbacuju te navode. O slučaju smrti pasa koji su bili zbrinuti u azilu pozabavile su se i nadležne institucije.

Ispred zgrade Općine Tešnja tek nekolicina aktivista. Upozoravaju na nehumane uvjete u tešanjskom azilu za pse. Kažu, stanje je alarmantno.

„17. augusta smo otišli da tražimo svog psa i tada smo zatekli onaj horor, psi su gladni, žedni, ono oko njih su stvarno nehigijenski uslovi, tona je izmeta oko njih, također smo zatekli da jedan pas jede drugog“, kaže Fatima Lugonjić, aktivistica iz Tešnja.

Objave aktivista o stanju koje su, kako kažu, zatekli u azilu izazvale su rekcije. Iz udruženja mladih Forte Tešanj koje vodi azil za napuštene pse tvrde da se vodi hajka na udruženje, ali i azil. Navode da je azil još uvijek u fazi izgradnje te da iu otežanim uvjetima uspijevaju adekvatno voditi brigu o preko 100 pasa.

„To je apsolutna neistina – da su psi gladni žedni ili bilo što od toga. To možemo dokazati. Što se tiče incidenta koji se desio, ti aktivisti su na silu u dva navrata ušli u azil. Također u zadnjem mjesecu dana primijetili smo čudne stvari koje su se događale u našem azilu. Nadzorne kamere su nam obarane, nestao je ključ od kapije, naš pas čuvar je nestao“, tvrdi Sumija Jahić, članica Udruženja Forte Tešanj.

Tešanjski aktivisti ipak suprotnog su mišljenja.

„Sad svi prebacuju odgovornost jedni na druge i nije ovaj nije onaj i svi bježe iz te situacije jer nitko ne želi da odgovara, nije ovaj, nije onaj, oni pokušavaju na bilo koga da preuzmu krivicu, na nas svaljuju, ja sam preskočio tu ogradu. , ne bježim od toga i ono što sam zatekao je pravi horor“, navodi Fehim Lugonjić, aktivista iz Tešnja.

Iz Općine Tešanj kažu da su oni vlasnici azila, ali da se upravljanje azilom ugovara na godišnjem nivou putem javnog poziva. Posao hvatanja napuštenih i izgubljenih pasa, pružanje odgovarajućeg smještaja, prehrane, veterinarske brige dužnost je spomenutog udruženja. Nakon saznanja za događanja tvrde da su pravovremeno reagovali te da će i dalje pratiti slučaj.

„Nakon prikupljenih podataka od strane inspekcije, krim policije, Općina Tešnja će poduzeti sve radnje u skladu s njihovim nalazima. Važno je napomenuti da do sada nije bilo incidenata u azilu sličnog događaja i Općina Tešanj osuđuje sve vidove nasilja odnosno nebrige prema životinjama i psima koji su u azilu“, kaže Amel Karahmet, pomoćnik načelnika za finansije, privredu i komunalne poslove u Općini Tešanj.

Po prijavi o događanjima u tešanjskom azilu reagirala je i nadležna kantonalna inspekcija. Kažu da ranije nije bilo spornih aktivnosti u azilu, te da su tek po prijavi utvrđene određene nepravilnosti koje se odnose na vođenje brige o napuštenim psima.

„Kada su u pitanju dešavanja od 17.08.2023. kada se desio incident u kojem je došlo do uginuća pasa utvrđeno je da je došlo do propusta u smislu utvrđivanja stvarnog razloga uginuća pasa prije nego što su leševi pasa uklonjeni jer prethodno nije izvršen klinički pregled ili obdukcija“ pojasnio je Adnan Leto, glavni kantonalni veterinarski inspektor u ZDK.

 

I dok s jedne strane aktivisti optužuju nadležne za nerad i nebrigu o napuštenim psima, a s drugog udruženja Forte tvrde da su psi mogli biti i namjerno otrovni bez imenovanja krivca u ovom trenutku očekuje se da će se tačka na iu ovom slučaju staviti nadležne institucije nakon okončanja istražnih radnji.

 

federalna.ba