OKC LIPE:ODLUČNI U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uredjenja i zaštite okoliša TK, Omladinski kulturni centar „Lipe“ iz Doboj Istoka, u saradnji sa JKP „Čisto“ i više nevladinih organizacija i udruženja sa područja Doboja i Gračanice organiziralo je akciju uklanjanja divljih deponija pod nazivom „Prevencija nelegalnog odlaganja  i uklanjanja otpada na području općine  Doboj Istok.“

Akciju su, uz JKP „Čisto“ i ove godine podržali i članovi Udruženja penzionera, Šahovskog kluba, kao i brojni gradjani medju kojima je najviše mladih.

-Nadamo se da svojim primjerom i svojim postupcima makar malo osvješćujermo narod i pokušavamo da očistimo okolinu-Rifet  Mrkanović, predsjednik Udruženja penzionera u Doboj Istoku.

OKC “Lipe”: istrajni u zaštiti prirode

-Nadam se da se ljudi iz naše zajednice polako ugledaju na naše Udruženje i ovim putem bih željela da apelujem na svu omladinu i sva udruženja u BiH da se angažuju na zaštiti životne sredine-dodaje članica OKC „Lipe“  Lejla Alihodžić.

Ekološki aktivisti smatraju da bi rezultati na planu zaštite okoliša bili mnogo bolji kada bi  u nastavnim planovima u osnovnim i srednjim školama ova oblast bila više zastupljena.

-Kroz nastavni plan i program, nažost, dosta je to smanjeno, tako da za zaštitu životne sredine samo u nekim obrazovnim dijelovima imamo, samo u nekim strukama, ali mnogi nemaju-upozorava profesor biologije i član UG „Eko lider“ iz Gračanice Šefik Hasić.

Uz to, kažu, ni jedan segment društva, ma koliko bio aktivan,  sam ne može učiniti mnogo.

U akciji stari i mladi

-To ne možemo postići sami. Tu nam je potrebna podrška svih službi koje treba da rade svoj posao. I to se radi. Pomaka ima dakako-kaže predsjednik MZ Klokotinca u Doboj Istoku Amir Bradarić.

-Vjerujte da ovaj posao ima velikog smisla i velikog doprinosa jer je sve manje tih divljih deponija i gradjanima sve sve više i više svijest otvara-optimističan je predsjednik OKC „Lipe“ Edin Junuzović.

Junuzović: Pomaka ima

S tim ciljem u OKC „Lipe“, koji je član Resursnog centra za okoliš BiH,  svoje aktivnosti realiziraju u saradnji sa srodnim udruženjima iz Doboja, Gračanice i Petrova.  Afirmativa.ba