OSMI MART NIJE MAJČIN DAN NITI VALENTINOVO

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine osmog marta. Ovom datumu potreban je mnogo veći značaj od same ruže, karanfila ili mimoze. Podsjetimo se zašto je potrebno obratiti pažnju na ovaj datum, posebnost i svrhu „obilježavanja“ dugu preko vijek.

Dan žena je nastao kao socijalistička organizacija fokusirana na ekonomska, politička i društvena postignuća žena – jednakost, pravo glasa, emancipacija. Prvi dan žena je obilježen 20. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, čemu je doprinijela Socijalistička partija Amerike. Što znači i obilježavanje požara u tvornici „Triangle Shirtwaist“ kada su život izgubile 123 žene i djevojčice. Ovaj događaj predstavlja jednu od najvećih industrijskih nesreća u historiji Amerike.

Početkom 20. stoljeća brzom industrijalizacijom i ekonomijom, protesti su bivali sve češći zbog neuslovnih radnih uvjeta. Osmog marta 1857. godine u New Yorku žene zaposlene u fabrici odjeće i tekstila javno su demonstrirale. Iako ih je policija otjerala, upravo ove žene su formirale sindikat samo dva mjeseca nakon tog čina.

Na isti datum protesti su se odvijali svake godine, a najzapaženiji je onaj 1908. kada je 15 000 žena marširalo ulicama New Yorka zahtijevajući kraće radno vrijeme, bolje uslove, plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija je održana u Kopenhagenu 1910. godine u organizaciji Socijalističke Internacionale, ustanovljen je  „Međunarodni dan žena“ na prijedlog njemačke socijalistkinje Clare Zetkin. Počela su obilježavanja u Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj. Ti događaji poistovijećeni su sa požarom u tvornici „Triangle Shirtwaist“ za čiji se veliki broj žrtava smatraju slabe mjere sigurnosti na radu.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su preteča ruske revolucije. Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da osmi mart postane državni praznik, te se tokom sovjetskog perioda obilježavao kao „herojstvo radnica“.

Osmi mart ne smije gubiti svoju ideologiju, smisao i snagu. Ovaj dan nije Valentinovo ili Majčin dan. Ovaj dan je mnogo više od onoga što se može kupiti ili poklona čiju vrijednost većina ne poznaje.

Ujedinjene Nacije osmi mart su proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine. Tim činom, žene dobivaju pravo na trudničko bolovanje, ograničen rad u noćnoj smjeni, jednakost, pravo glasa itd. Novi Zeland je prvi u historiji dao pravo glasa ženama 1893. godine, Jugoslavija je to učinila 57 godina poslije, a Ujedinjeni Arapski Emirati tek 2006. godine. U Južnoafričkoj Republici Dan žena se obilježava devetog augusta u znak sjećanja na 1956. godinu. Tada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, gdje je vlast surovo reagovala.