OŠTRE PORUKE S ULICE ATENE: „OVO ĆE BITI GRAĐANSKI RAT“

Grčke vlasti podnijele su kaznene prijave protiv 104 osobe zbog sumnje da su sudjelovale u sukobu huligana u Ateni u kojem je ubijen 29-godišnji Grk. Od njih su 94 hrvatski državljani. Terete se za udruživanje u zločinačku organizaciju, uzrokovanje eksplozije, posjedovanje eksplozivnih sredstava i ubojstvo. Prijava za ubojstvo podnesena je protiv nepoznate osobe. Kako javljaju grčki mediji, niti jedan od huligana iz navijačke skupine Bad Blue Boys nije preuzeo odgovornost za smrt navijača AEK-a. Navodno za taj zločin optužuju svoje partnere u sukobu, pripadnike navijačke skupine kluba Panathinaikos.

100-tinjak hrvatskih državljana koji se nazivaju navijačima jutros je u Ateni dovedeno na sud kako bi iznijeli svoju stranu priče o stravičnim neredima u kojima je život izgubio jedan mladić, a još se dvije osobe bore za život. Sve su promatrali i neki građani koji su svašta dovikivali.

“Ovo će biti građanski rat, moglo bi doći do međusobnih sukoba. Neće dobro završiti ako navijači sami ne odluče prestati s ovim”, izjavio je jedan od prolaznika.

Pred suca je došao i jedan muškarac s gipsom na nozi, a svi uhićeni skrivali su lice kako bi zaštitili identitet. Među njima je bilo i nekoliko grčkih državljana.

Hrvatski odvjetnik Fran Olujić smatra da bi većina uhićenih trebala biti oslobođena: “Ono što je bitno naglasiti, čak i ako bi neke od ovih osoba bile puštene da se vrate u RH, potpuno je moguće da one kasnije budu vraćene nazad u Grčku, jer kao što znate postoji europski uhidbeni nalog.”

No, teško je, pojašnjava Olujić, u navijačkim neredima dokazati individualnu krivnju, a što je u konačnici važno za određivanje kazni u skladu s grčkim zakonom.

“Grčka ima nešto što mi nemamo, dakle, ima i kaznu doživotnog zatvora. Ovdje će biti ključno vidjeti kako će državno odvjetništvo kvalificirati ovo ubojstvo”, dodao je.

A uhićeni su znali da im je zabranjeno biti na utakmici. I zbog njihova smrtnog pohoda grčki prvak AEK nimalo biranim riječima tražio je stogu kaznu za Dinamo te ne žele igrati sljedeću utakmicu. Iz Dinama oštra reakcija:

Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem bježi od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim priopćenjima koristi neprimjeren, agresivan i huškački rječnik s ciljem pritiska na UEFA-u. Svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo poduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin. Želimo jasno naglasiti da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA-i te policiji kako bi se cjelokupni događaj rasvijetlio i atmosfera vratila u sportske okvire.

Zbog sramote i strahote koju su navodni Dinamovi navijači napravili u Grčkoj, u četvrtak će Split biti pod policijskom opsadom. Igra se utakmica izmađu Hajduka i grčkog Paoka.

Glasnogovornik PU splitsko-dalmatinske Jerko Kurevija upozorava građane da budu na oprezu: “Na dan utakmice očekuje se veći broj navijača, ne samo na području grada Splita nego na području cijele županije, i ovu priliku koristimo da pozovemo građane ukoliko uoče skupinu koja se protupravno ponaša ili se može očekivati da bi se mogla protupravno ponašati, da o tome bez odgode izvijeste policiju pozivom na broj 192”, rekao je glasnogovornik.

 

Utakmica se igra bez gostujućih navijača, ali jasno je da policija računa i na mogući scenarij u kojemu bi grčki navijači ipak odlučili doći u Split zbog odmazde.

Izvor: N1