OTKAZUJU SE LETOVI: HAOS U NJEMAČKIM ZRAČNIM LUKAMA

Zbog nedostatka osoblja u njemačkim zračnim lukama, uključujući i najveću, u Frankfurtu, trajat će još mjesecima. Jedna od mjera za ublažavanje krize je i otkazivanje letova, upozorio je operater Fraport.

Generalni direktor Fraporta Stefan Schulte procjenjuje da će situacija ostati nepromijenjena još dva-tri mjeseca te je najavio obustavu više linija jer tek dolazi špica sezone s odlaskom više pokrajina na ljetne školske praznike.

Fraport i Lufthansa već su otkazali stotine letova u srpnju i kolovozu. Frankfurtska zračna luka sada dopušta najviše 94 odlaska po satu, 10 ispod punog kapaciteta, kako bi se olakšalo upravljanje preostalima.

Mjera je nužna, inače sustavu prijeti nestabilnost, rekao je Schulte. “Do sada smo samo izbjegavali potpuni kaos.”

Zbog manjka osoblja, kašnjenja su redovita, posebice pri prijenosu prtljage, a putnički redovi ogromni. Schulte se ispričao putnicima zbog problema.

Zračna luka prioritetno obrađuje prtljagu putnika u odlasku i tranzitu, a oni koji su se iskrcali u Frankfurtu na kofere čekaju i do dva sata.

Schulte je priznao da je Fraport krivo procijenio razvoj situacije s pandemijom i da je prije dvije godine prijevremeno otpustio osoblje tijekom zatvaranja putničkog prometa, piše dpa.

Mnogi od otpuštenih u međuvremenu su se zaposlili i nisu bili zainteresirani za povratak, pa su službe zračne luke bile kadrovski nedostatne da odgovore na naglo povećan interes turista.

Zračna luka Frankfurt ponovno je zaposlila 1000 ljudi od kraja prošlog ljeta, ali još uvijek nedostaje veliki broj radnika.