PANDE SE HRANE ISKLJUČIVO BAMBUSOM

 

Pande su životinje koje su prepoznatljive po tome što su jako izbriljive po pitanju hrane – jedu samo bambus i svakog dana provedu 15 sati jedući čak 45 kg tog drveta.

Međutim, ono što je interesantno jeste da su njihovi preci – kao i većina medvjeda – jeli raznovrsnu hranu koja je uključivala i meso.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, smatralo se da je ova njihova nesvakidašnja naklonost prema isključivo bambusu razvijena relativno nedavno. Ipak, nova studija otkrivaju da je posebna strast prema ovoj vrsti hrane nastala prije najmanje šest miliona godina.

Da bi preživjele samo na bambusu s malo nutrijenata, pande su razvile neobičan šesti prst, jednu vrstu palca koji im omogućava da lako hvataju stabljike bambusa i gule lišće.

“Čvrsto držanje stabljika bambusa kako bi se zgnječili u zalogaje je možda najvažnija adaptacija na konzumiranje ogromne količine bambusa”, rekao je autor studije Xiaoming Wang, kustos paleontologije kralježnjaka u Prirodnjačkom muzeju okruga Los Angeles, u izjava, piše CNN

Prethodna istraživanja su pronašla dokaze o ovoj strukturi poput palca prije otprilike 100 ili 150 hiljada godina. Wang i njegov tim identifikovali su mnogo raniji dokaz da pande imaju dodatni prst – a samim tim i “dijetu” koja se sastoji od samo bambusa.

Ali ono što je posebno zbunilo naučnike uključene u studiju je da je ova fosilizirana struktura duža od onih modernih džinovskih pandi, koje imaju kraći, kukast šesti prst.