POSLJEDICE U UKRAJINI OSJEĆAJU SE U SVIM ZEMLJAMA

BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 1,1 posto, dok je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 14,4 posto.

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

Prema pisanju New York Timesa, skoro polovina od 19 zemalja eurozone dostigla je dvocifrenu godišnju inflaciju za što su u velikoj mjeri zaslužne posljedice rata između Ukrajine i Rusije.

“Novi podaci o inflaciji osnažit će planove Evropske centralne banke da podigne stope po prvi put u više od jedne decenije te da ih dodatno poveća tokom godine uslijed zabrinutosti da postoji rizik visoke inflacije koja bi mogla nadmašiti ekonomski rast”, piše američki list.

Kada je riječ o zemljama pojedinačno, situaciju u svakoj članici eurozone varira. Iako je inflacija u Nizozemskoj i Njemačkoj neznatno pala u junu, Španija je postavila rekord dostigavši dvocifren broj prvi put nakon 1985. godine.

Ukoliko se uzmu u obzir zemlje Baltika, Estonija je zabilježila godišnju inflaciju od 22 posto, a slijedi je Litvanija s 20,5 posto te Latvija s 19 posto. Godišnja inflacija u Francuskoj trenutno se drži na 6,5 posto, dok je inflacija u Španiji 10 posto.

Inflacija u Njemačkoj doživjela je određeni pad s 8,7 posto na 8,2 posto, dok je inflacija u Slovačkoj porasla na 12,5 posto.

Uprkos razlikama, sve zemlje na neki način osjećaju efekte rasta cijene energenata koja je do juna porasla za 41,9 posto što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Ekonomisti predviđaju da bi više cijene mogle navesti radnike da traže veće plate, što bi moglo ubrzati inflaciju i stvoriti još veći pritisak kada je riječ o rastu kamatnih stopa.

Podsjetimo, prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u BiH dostigla je brojku od 14,4 posto, što je najviše u historiji.

Kako stoji na stranici Agencije za statistiku