PAPA USKORO ĆE SE SASTATI S UKRAJINSKIM DUŽNOSNICIMA

PAPA Franjo rekao je  da će se uskoro sastati s ukrajinskim dužnosnicima kako bi razmotrio mogućnost posjeta toj zemlji. Papa je otkrio svoje planove u razgovoru s djecom u jednom od vatikanskih dvorišta.

Ukrajinski dječak ga je upitao: “Možete li doći u Ukrajinu spasiti svu djecu koja tamo pate?”.

Osamdesetpetogodišnji Papa, koji koristi invalidska kolica zbog bolova u koljenu, odgovorio je da često misli na djecu u Ukrajini i želi posjetiti zemlju, ali mora izabrati pravi trenutak.

“Nije lako donijeti odluku koja bi mogla učiniti više štete nego koristi ostatku svijeta. Moram pronaći pravi trenutak da to učinim”, rekao je, po transkriptu iz Vatikana.

“Sljedeći tjedan primit ću predstavnike ukrajinske vlade, koji će doći ovamo na razgovore, na razgovore o mojem mogućem posjetu. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Franjo.

Rat u Ukrajini natjerao je Vatikan na delikatno diplomatsko djelovanje. Vatikan je ponudio posredovanje u sukobu, Franjo je nekoliko puta implicitno kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije, ali nije ga imenovao. Koristio je i termine poput “neopravdana agresija” i “invazija” i izražavao žaljenje zbog strahota protiv civila.