CRNA GORA DOBIJA SVOJU PRVU KRIPTOVALUTU- PERPER

U pripremi je novi zakon kojim će se regulisati područje blokčejna i digitalnog novca u Crnoj Gori, a državi osigurati instrument za kontrolu tržišta i uspostavljanje pravila.

Forum je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet Zid, kao dio završnih aktivnosti IPA projekta Primiena tehnologije blokčejn u pružanju usluga u turističkoj industriji, koji se realizuje uz podršku Evropske unije i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Prema riječima Sande Rakočević, izvršne direktorke Asocijacije za demokratski prosperitet ZID, projekat se realizuje od 2018. godine i ovo je njegova završna faza.

o jedan od glavnih rezultata stvorena je digitalna valuta stejblkoin Perper i aplikacija koja je dostupna na Gugl Pleju. Rezultati projekta su vezani i uz dva značajna naučna rada od kojih je jedan usmjeren prema makroekonomskoj održivosti stejbkoina u Crnoj Gori”, objasnila je Rakočević.

Ivan Joličić iz kompanije Perper.net najavio je pokretanje prve crnogorske kriptovalute Perper.

“Perper je namijenjen za svakodnevno korišćenje i omogućiće građanima Crne Gore plaćanje preko jednostavne aplikacije skeniranjem koda. Perper će biti sigurno sredstvo plaćanja, pokriven ekvivalentnim depozitom u bankama. Time će biti zagarantovana apsolutna sigurnost, uz neograničene mogućnosti korišćenja”, istakao je Joličić.

Prema njegovim rečima, za korišćenje te kriptovalute čeka se na zakonsku regulaciju. U Upravi za blokčejn i kriptovalute Ministarstva finansija Crne Gore za Pobjedu je rečeno da je pokrenuta priprema zakona kojim će se regulisati to područje i da je cilj zakona, između ostalog, da se državi osigura instrument za pregled i kontrolu tržišta i uspostavu pravila za njegovo funkcionisanje, s ciljem eliminisanja aktera s crnog tržišta.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG), podsjećaju da još ne postoji nacionalni zakonski okvir koji uređuje pitanje digitalne imovine i ukazuju da ta činjenica stvara rizike u području zaštite potrošača, a zloupotreba može da dovede do tržišne manipulacije i finansijskog kriminala.

Građani Crne Gore, iako mogu kupovati kriptovalute na različitim platformama, pomoću njih kupovati usluge ili robu na online trgovinama, ne mogu ih razmijeniti za “pravi” novac u bankama.