POČASNO SRCE SARAJEVA CHARLIEJU KAUFMANU

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala je američki scenarist, reditelj i producent, dobitnik Oscara® Charlie Kaufman, a priznanje će mu biti dodijeljeno za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

U sklopu festivalskog programa Open Air bit će upriličena projekcija Oscarom® nagrađenog filma ADAPTACIJA. Spikea Jonzea, za koji Kaufman potpisuje scenarij, a u kojem su uloge ostvarili Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton i Jay Tavare.

„Radujemo se što ćemo ponovo, nakon 15 godina, na Sarajevo Film Festivalu ugostiti jednog od najznačajnijih svjetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umjetnosti. Charlie Kaufman je po svemu poseban filmaš čiji nas filmovi sa puno humora potiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Sarajevo Film Festival Kaufmana je ugostio u svom 14. izdanju te festivalskoj publici 2008. godine predstavio njegov rediteljski debi SYNECDOCHE, NEW YORK.

Scenaristička karijera Charlieja Kaufmana započela je na kultnom klasičnom sitcomu GET A LIFE iz ranih 1990-ih, a najveći dio 1990-ih proveo je radeći komedije i skečeve na televiziji prije nego što je prešao u filmsku industriju. Za svoj revolucionarni scenarij iz 1999. godine BITI JOHN MALKOVICH, nominovan je za nagradu Američkog udruženja pisaca, Oscara® i Zlatni globus te osvojio nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenarij.

Kaufmanov scenarij iz 2001. godine, HUMAN NATURE, predstavlja početak zajedničkog rada sa nadrealističkim rediteljem Michelom Gondryjem.

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Sff.ba