PURAČIĆ-ODRŽANI ŠESTI SUSRETI KAVEDŽIJA U BiH

PURAČIĆ-ODRŽANI ŠESTI SUSRETI KAVEDŽIJA U BiH

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša. Pogadjate, riječ je o nazivima za bosansku kafu. Sve počinje i završava s njom. Radosni i manje radosni trenuci, razgovori, donošenje važnih odluka. I opet, sve uz kafu. Koliko je ovaj napitak popularan u našoj zemlji svjedoči podatak da se svake  godine u BiH uveze oko  20 miliona kilograma kafe u vrijednosti od blizu 200 miliona maraka. Tradiciju bosanske kahve već nekoliko godina čuvaju hiljade zaljubljenika u ovaj omiljeni napitak iz cijelog svijeta okupljeni kroz  „Društvo kahvedžija BiH“. Šesto druženje održano je ovih dana u Puračiću kod Lukavca.

Kažu, a nema razloga da ne vjerujemo,  da ni  jedan važniji svjetski dogadjaj u posljednjih 1.200 godina nije prošao bez ispijanja kafe. Statistika kaže da  se svakog dana u svijetu ispije više od tri milijarde šoljica  ovog toplog napitka. Druženje kahvedžija nije samo posvećeno bosanskoj kahvi. Prilika je ovo da se progovori i o socijalnim temama, prirede se izložbe slika i promocije knjiga.

-Cilj i namjera nam je da čuvamo naše blago, naše bosansko blago, našu kahvu i sve ostalo što ide uz kahvu-kaže  Ervin Sendijarević, član Društva kahvedžija u BiH i predsjednik Bosanskog građanskog vijeća.

-Prilika je ovo da ovdje u predivnom ambijentu starog Puračića podsjetimo na sve što je lijepo u nama.  Ovdje ćemo imati promocije, imat ćemo sevdaha, imat ćemo igre i pjesme. Jednostavno mi ćemo danas baštiniti  našu tradiciju, našu kulturu i naše običaje-kazao je Ibro Džananović, predsjednik Društva kahvedžija u BiH.

-Ove godine se predstavljam ljubavnom poezijom, knjigom koja se zove „Ljubav, eliksir života“. Prošle godine sam se predstavio knjigom „Priče iz pakla“, koja govori o stradanju bosanskog naroda na području Bosanske krajine  za vrijeme rata devedesetih-dodaje književnik Dragan Šarić.

U Izdanju Matice bošnjačke iz Novog Pazara posthumno je promovirana i knjiga „Zov predaka“ autora Halila Džananovića kojeg je život iz Srebrenice, preko Beograda odnio u Nizozemsku.

„Ovo je vanredna prilika da se odužimo autoru. Tu smo kako bi ga otrgli od zaborava i kako bi ostao dobar prilog kulturi pamćenja i sjećanja-kaže promotor, univerzitetski profesor i poslanik  u Skupštini Srbije Jahja Ferhatović.

Druženja su prilika za nove susrete, poznanstva i razmjenu ideja. Na njima je drugi put i Enes Nuhvoić iz Novog Pazara koji već 20 godina živi u EU. Kroz Maticu bošnjačku dao je veliki doprinos da književna djela r. Halila Džananovića budu odštampana.

-Lijepo se osjećam. Gaji se kosmopolitski duh. Vidim ljude iz svih krajeva naše zemlje, Evrope i svijeta i to su univerzalne vrijednosti. Sudbina nas je dovela ovdje u Puračić gdje ćemo, u sklopu ove manifestacije posthumno promovirati  treću knjigu našeg novopazarskog autora Halila Dženanovića „Zov predaka“. Raduje nas da su ovdje danas ljudi iz svih krajeva. Obišli smo znamenitosti Puračića medju kojima i Pravoslavnu crkva koja tokom rata, iako su ovdje bili Bošnjaci, nije oštećena. Istovremeno je širom BiH porušeno preko 400 džamija. To govori o Bošnjacima kao narodu koji, uprkos pogromu koji je doživio,  ne gaji mržnju nego ljubav-kazao je Nuhović

Na druženjima se rodila i ideja da se kroz  saradnju s lokalnim zajednicama u BiH raseljenima  olakšaju veze sa zavičajem, ali i pomogne oko povratka i pokretanja posla u domovini.

 

-Vidimo da na državnom nivu to ide dosta sporo i traljavo. Zato smo odlučili da poboljšamo saradnju s vlastima na lokalnom nivou. Tu pomažemo na način da organizujemo čišćenje dvorišta, izgradnju objekata, ali i da riješimo svu potrebnu papirologiju i ostalo  za one koji kane investirati u domovinu tako da čovjek jednostavno sa svojim novcem dodje i započne da radi-kaže nam Senadin Bajrić, predsjednik Bosanskog internacionalnog foruma.

Ideja je da se bosanska kahva uvrsti na listu nematerijalne kulturne baštine BiH i UNESCO-a. Stoga Puračić nije slučajno odabran za mjesto šestih susreta.

-KUD „Puračić“ je uvrstilo „Puračku ćasku“, umijeće pripremanja i služenja, kao prvo tradicionalno jelo na listi nematerijalne kulturne baštine BiH, a bosanska kahva sigurno zaslužuje mjesto na toj listi-kaže, u ime domaćina, Hazim Osmanović.

Šeste susrete kahvedžija, kao i od sada, uveličala je  najveće džezve na svijetu, kapaciteta 6.000 šoljica, kojaj e već upisana u Ginisovu knjigu rekorda.  Afirmativa.ba