POČELA ISPALTA 1.080 KM POMOĆI RADNICIMA U JAVNOM SEKTORU FBIH

Isplata 1.080 KM pomoći radnicima u Federaciji zbog inflacije provodi se uglavnom u javnom sektoru, u privatnom su to sporadični slučajevi jer poslodavci od Federalnog ministarstva finansija traže fleksibilnije postavljanje ove odluke.

Naime, Vlada Federacije BiH je Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je donijela u julu, sugerisala poslodavcima da uposlenicima isplate jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM.

– Da bi se isplatila ta pomoć tražili smo nekoliko stvari, da se maksimalno fleksibilno postavi ta odluka. Još nemamo nikakvog odgovora iz Vlade Federacije BiH. Imamo jedno tumačenje od Federalnog ministarstva finansija u kome se kaže da se ta pomoć mora uplatiti svim zaposlenim.

Da se mora isplatiti svima jednako i da može isplatiti samo jedanput. Mi mislimo da takvim rigidnim stavom Ministarstva finansija će se jako smanjiti broj konzumenata – govori nam Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

On je naveo kako ne mogu na istom nivou biti radnik koji je zaposlen dva mjeseca i onaj koji radi šest godina.

– I sada je pitanje da li je fer, pošteno isplatiti istu pomoć i jednom i drugom. Imate nekoga ko konzumira bolovanje, šest mjeseci u godini ne dođe na posao, i treba da isplatite njemu i onome ko je uredan na poslu po 1.080 KM!? Tu je i pitanje likvidnosti. Koliko je kompanija sposobno da odjednom isplati 1.000 KM? Kada se to razgodi na tri-četiri rate, onda je to puno lakše. Imamo obećanja da će Vlada FBiH donijeti dopunu te Uredbe.

Međutim, to još nemamo, tako da velika većina poslodavaca čeka da li će se, da tako kažem, dobiti taj prostor, fleksibilnost, kako bismo onda mogli napraviti neku dinamiku isplate. Ovako, bojim se da ono kako je Ministarstvo predložilo, da neće biti mnogo kompanija koje će isplatiti svima u istom iznosu i odjednom – govori nam Smailbegović.