SERENA WILLIAMS U PENZIJU JE OTIŠLAO KAO NAJVEĆA SVIH VREMENA

Nakon poraza u spektakularnom meču od Ajle Tomljanović, Serena Williams je okončala bogatu karijeru prepunu trofeja i s epitetom najveće teniserke svih vremena.

Baš kao što je njena karijera bila fantastična, svaki potez bio graciozan i nevjerovatan, tako je i posljednji meč ponudio više od tri sata drame i borbu kako bi karijeru produžila makar za koji minut. Ipak, u ovom trenutku bolja teniserka je upisala trijumf.

No, ono što razdvaja Serenu Williams od ostalih teniserki su trofeji i tenis kakav nije nikada viđen.

Amerikanka je debitovala 28. oktobra davne 1995. godine kada je imala samo 14 godina, a prvu Grand Slam pobjedu karijere upisala je na Australian Openu 1998. godine protiv tada šeste igračice svijeta Irine Spirlee.

Prvu Grand Slam titulu osvojila je sa 17 godina savladavši Martinu Hingis na US Openu 1999. godine. Na US Openu je sve počelo pa je bilo očekivano da tu i završi, što se dogodilo prije nekoliko sati.

Nastavile su se redati titule kao na traci, a u penziju je slavna Amerikanka otišla sa 23 titule u Grand Slam singlu. To je rekord u Open eri svjetskog tenisa. Kada se uzme i Amaterska era, Margaret Court je osvojila 24 titule.

Serena Williams je osvojila još 14 Grand Slam titula u dublu, te dvije u mix-dublu. To daje impoztantnu brojku od 39 Grand Slam trofeja u karijeri.

Osvojila je ukupno 73 titule na WTA turnirima u singlu, ali i čak četiri olimpijska zlata. Pobjednica je timskih takmičenja predstavljajući Ameriku na FED kupu jednom te na Hopman kupu dva puta, a na čelu WTA liste provela je 319 sedmica.

Zlata na olimpijskim igrama osvajala je 2012. godine u Londonu (singl i dubl), 2000. godine u Sydneyu (dubl), 2008. godine u Pekingu (dubl).

Ostat će upamćena i po tome što je prva teniserka svijeta bila 186 sedmica uzastopno, što nikome nije pošlo za rukom u ženskom tenisu.