POLICAJCI „IZ ONOG SISTEMA“-KOD NAS NIJE BILO PREDMET U FIOKU, NEGO KO TREBA U ZATVOR, ON IDE U ZATVOR!

POLICAJCI „IZ ONOG SISTEMA“-KOD NAS NIJE BILO PREDMET U FIOKU, NEGO KO TREBA U ZATVOR, ON IDE U ZATVOR!

Iako u policijskim strukturama rade uglavnom stručni, pošteni i poslu predani uposlenici, činjenica je da je evidentan stalni pad povjerenja gradjana u policiju. Posljednji slučaj pogibije naših sugradjana usljed uličnog divljanja bahatog vozača automobila ponovo je otvorio ovo pitanje. Kako je nekada bilo, koliko zakonska regulativa, ali i politički utjecaj otežavaju rad policije, pitali smo aktivne policajce, ali i  one koji su policijom rukovodili u nekon drugom, po mnogima, sigurnijem vremenu.

-Ja nisam sudionik sadašnjih zbivanja, ali činjenica je da je ranije pravna država normalnije funkcionirala. Bila je jača i nije bilo podjela-kaže Ivo Ivica Babić, bivši načelnik SJB Tešanj i Bosanski Brod koji već nekoliko godina s kolegama organizira susrete rukovodećih službenika nekdašnjeg CSB Doboj.

Njemu su se i ove godine pridružile kolege iz Tešnja, Gračanice, Doboja i drugih sredina koje su bile dio operativnog sigurnosnog sistema CSB Doboj u okviruMUP-a RBiH do 1992. godine medju kojima i bivši direktor FUP Dragan Lukač, kolege Esad Hamzić, Muharem Berberović, Hasan Hrnjadović i drugi.

Susreti policajaca „iz onog sistema“, ali i onih koji još aktivno rade policijski posao, prilika je i za razmjenu iskustava i, ono što je posebno zanimljivo, komparaciju uvjeta u kojima je policija radila nekada i u kojima radi danas.

-Uvedeni su neki novi zakoni, neka nova demokratija i ovo i ono. Ti zakoni su dosta srozali utjecaj samog policajca i njegovu pojavu na putu, na ulici, u gradu i sve to-kazao je Aleksandar Grčić, predsjednik Internacionalne policijske asocijacije (IPA) BiH.

Iako u policiji rade, uglavnom profesionalci koji nastoje posao uraditi do kraja racjepkanost sigurnosnog aparata umnogome otežava rad.

-Informacije, na primjer, mogu se dobiti brže preko interneta nego ovako preko naših službi. Jer to sve još kaska malo i to je, u dobroj mjeri, uzrokovano nedorečenim zakonskim rješenjima- dodaje Grčić.

I jedni i drugi su složni u činjenici da politički utjecaj pogubno djeluje na rad policijskih struktura zbog čega se policijski  službenici često ne usudjuju primijeniti ni ovlasti i koje po zakonu imaju.

-Možda se nekada boje te ovlasti i primijeniti jer u pojedinim slučajevima je evidentno da možda njihovi prvi pretpostavljeni ne stoje iza njih. Neće da ih zaštite-kaže predsjednik IPA-e ZDK Siniša Zrnić.

-Policija je proizvod pravne države. Ona je njen pipak. Ukoliko nje nema u funkciji, nema države-pojašnajva Babić.

Činjenica je da je, zbog političkog utjecaja, gotovo nemoguća borba protiv organiziranog kriminala i visoke korupcije.

-Vidjeli ste kakvo je nekada bilo ganjanje onoga ko je napravio sebi vikendicu, odakle mu? Sad, uzme preduzeće i ne pita se odakle mu!-revoltirano  je ustvrdio bivši načelnik Kreim službe u CSB Doboj Pejo Krnjić.

Krnjić isitče da, u ovim uvjetima, ni po koju cijenu ne bi prihvatio funkciju ministra unutrašnjih poslova.

-Pa kako ćeš raditi posao!? Kod mene nikad nije bilo da ja stavim u fioku predmet pa da čekam da mi neko dadne saglasnost. Kod mene je bilo ko je kriv i ko treba da ide u zatvor, on ide u zatvor. Danas je to u fioku, pa ako mi oni iz politike dadne mig ide, ako mi ne dadne ne ide. Tak ose ne može raditi-dodaje Krnjić. Afirmativa.ba