UG “TRAGOVI CRNI VRH” OBILJEŽILO 15 GODINA POSTOJANJA

U nedjelju 28.05.2023 godine je održana svečana akademija u povodu PETNAESTogodišnjice od osnivanja i rada UG Tragovi-Crni vrh.

Na svečanoj akademiji je bilo prisutno preko 70 zvanica / gostiju, a između ostalih prisutni su bili:

Načelnik općine Tešanj g-din Huskić Suada

 • Zamjenik Reis-ul-uleme dr. Enes ef. Ljevaković
 • Glavni Imama MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić
 • Predsjednik IO MIZ Tešanj g-din Zehrudin Kruško
 • Direktorica Pedagoškog zavoda ZDK g-đa Aida Salkić
 • Vijećnici u OV Tešanj
 • Direktori Javnih ustanova sa područja općine Tešanj i Maglaj
 • Predsjednik Saveza izviđača FBiH – g-din Mujo Pobrić
 • Nekoliko privrednike naših cijenjenih donatora i prijatelja udruženja
 • Pomoćnik Komandira PS Tešanj g-din Envera Bešu
 • Vijerni prijatelji i podrška svih ovih godina naših aktivnosti: dopisnici radio i tv stanica bračni par Čabrić i bračni par Ibrahimkadića
 • Viši saradnik za rad sa MZ u općini Tešanj g-din Hasan Plančić
 • Predsjednik ŠO OŠ Gazi Ferhad beg
 • Predstavnici UG EKO-MLADI, MZ Karadaglije, MZ Jablanica, MZ Trepče, Džemata Jablanica, Čaglići, Karadaglije-Koprivci-Oruče
 • Naše drage goste i prijatelje iz Oruča, Čoba, Kopica, Domislice, Šehera

Naime, udruženje je nastalo kao rezultat udruživanja grupe entuzijasta sa područja Jablanice, Ripne, Čaglića, Karadaglija i Koprivaca, a formirano je na osnivačkoj skupštini održanoj 24.05.2008 godine.

Između ostalih, jasno su definisani i uspostavljeni sljedeći postulati:

-Objedinjavanje ljudskih potencijala, izgradnja i očuvanje međusobnih veza

 1. Jačanje instutucija obrazovanja i podrška onima koji stiču znanje
 2. Prikupljanje arhivske građe i pisani trag u vidu knjiga, monografija i td.

 

“Obzirom da sam od prvog dana dio aktivnosti i ove pozitivne priče, mogu sa ponosom reći da je, udruženje kao cjelina ali i pojedinci koji su sve ove godine radili i davali doprinos,  sačuvana i očuvana ideja, a ciljevi dobrano dostignuti i dostižu se. Naravno nije ovo bio lahak i jednostavan put, te stim u vezi određeni broj pojedinaca je usput što zbog ličnih, porodičnih ili poslovnih razloga odustao, ali veliki broj je onih koji su od prvog dana tu, ali i onih koji su se pridruživali i tako davali svoj doprinos.” – istakao je Fuad Spahić – aktuelni predsjednik SKupštine UG TCV.

 

Predsjednik Savjeta UG TCV Jasmin Kalabić je u svom govoru na radnoj Skupštini koja je prethodila Svečanoj akademiji istakao sljedeće: “U proteklih 15 godina Udruženje je mnogo toga radilo i realizovalo, postavljali smo i pomijerali granice u pristupu i načinu rada NVO / UG, u promociji rodnih mjesta, u promociji tradicionalnih vrijednostii, i kulturno-historijske baštine, afirmišući pojedince, grupe i sredine, pisali smo monografije, knjige, snimali reportaže, gradili infrastruktur i td

Predsjednik NO UG TCV je u svojoj izjavi za FTV kazao: “Da je UG TCV posebno vodilo računa i nastojalo da pruža pomoć i podršku obrazovnim institucijama (škole i mektebi) ka oi onima koji se školuju / obrazuju, te je tako UG TCV pokazalo opredijeljenost da investira u mlade tj. u budućnost”.

 

“Period od 15. Godina je za nas koji smo tu od osnivačke skupštine do danas kontinuirano radili i davali doprinos u realizaciji aktivnosti, izuzetno dug vremenski period. To je iziskivalo mnogo truda, rada, energije, strpljenja, požrtvovanosti i odricanja, ali kada se sumiraju rezultati, zaključak je da je sve to bilo vrijedno tih postignutih rezultata. Uradili smo analizu rad ai djelovanja u proteklih 15 godina pa evo nekoliko činjenica i podataka:

 • Kroz organe udruženja je pojedinačno bilo do sada uključeno preko 50 različitih osoba
 • Kroz stipendiranje studenata i učenika je obuhvaćeno više stotina osoba
 • Finansiska sredstva isplaćena za student i učenike se mjere u više desetina KM.
 • Ukupno je organizovano / održano preko 40 različitih događaja / skupova a to obuhvata: svečane skupštine, javne tribine, promocije knjiga, okrugle stolove, iftare, dodjele nagrada, obilježavanje jubileja id r.
 • Ukupno je preko 150 održanih sjednica Organa udruženja i radnih grupa, odbora i sl.
 • Preko 50 raznih tv priloga, reportaža, radio i novinskih objava

Na skupštini koja je prethodila ovoj svečanoj akademiji, je imenovan radni tim čiji je zadatak redefinisanje ciljeva i izrada prijedloga izmjena i dopuna statute, a to će kada isto usvoje organi dati smijernice za naredni perido.” – u svom uvodnom govoru je istakao aktuelni Sekretar UG TCV Adnan Lihić.

 

Ovom prilikom su uručene PLAKETE organizacijama koje su dale naveću podršku u radu i realizaciji ciljeva, a to su:

 

 • Općina Tešanj – PLAKETU je preuzeo Načelnik općine mr. Suad Huskić
 • Medžlis Tešanj – PLAKETU je preuzeo Predsjednik IO MIZ Tešanj Zehrudin Kruško
 • OŠ Gazi Ferhad beg – PLAKETU je preuzeo Predsjednik ŠO Nusret Plančić
 • MZ Jablanica – PLAKETU je preuzeo Predsjednik Skupštine Bašić Fehro
 • MZ Karadaglije – PLAKETU je preuzeo Predsjednik Savjeta Bahtić Naim
 • UG EKO-MLADI – PLAKETU je preuzeo Sekretar UG EM Salih Lihić

 

Načelnik Huskić je u svom govoru čestitao udruženju godišnjicu, zahvalio se aktivistima za kontinuitet u radu, realizaciji aktivnosti i projekata od kojih korist i značaj ima uža i šira zajednica i iskazao zadovoljstvo da je kroz svoj rad mogao davati doprinos i podršku u radu jednog ovako dobro organizovanog udruženja sa jasnim ciljevima.

Zamjenik Reis-ul-uleme dr. Enes ef. Ljevaković je u svom obraćanju čestitao ovaj značajan jubilej, istakavši čast i zadovoljstvo da je u prilici da prisustvuje ovom jubileju, posebno jer udruženje u kontinuitetu provodi projekte i aktivnsti koje podržavaju i pomažu rad obrazovnih institucija i onih koji stiču znanje, kao i to da udruženja radi na prikupljanju i obradi važne historijske građe koju u konačnici tako objedinjenu i knjigu ili knjige, ostavlja kao važan trag generacijama koje dolaze.

 

Predsjednik IO MIZ Tešanj Zehrudin Kruško je takođe čestitao godišnjicu i istakao da je veoma značajna činjenica da se obilježava 15. gdina od osnivanja ali i kontinuiranog rada i djelovanja, i da je to rijetkost kada je u pitanju NVO sektor, te je posebno čestitao udruženju na očuvanju i kontinuiranom fokusu na tri postulata koja je u svom govoru istakao Sekretar udruženja.

Jedan od osnivača udruženja i možda najstariji član hadži Hasan Halilović je kazao da je počastvovan da je u prilici da prisustvuje svečanoj akademiji na 15. jubilej, posebno jer je bio prisutan i na osnivačkoj skupštini. Istakao je važnu činjenicu, a to je da ovo udruženje ne nosi slučajno u nazivu pojam „tragovi“ i da isto godinama iza sebe ostavlja samo pozitivne i korisne tragove za sadašnjost ali što je još važnije za budućnost.

Prisutnima se obratio i osnivač i raniji član organa udruženja Mujo Brka. On je u svom govoru prisutne podsjetio na nekoliko tačaka za koje se u prvim godinama rada udruženje zalagalo, a to su: analiza ekoloških aspekata uticaja prolaska trase autoputa, zatim antički put DRUM i vodena akumilacija Kiseljak. Isti je evidentirano i bit će na organima udruženja razmatrano te zauzeti stavovi po istom.

 

Vahida Husanović je premijerno izrecitovala pjesmu koju je sama napisala pod nazivom Šehidi Crnog vrha. Inače Vahida Husanović rođ. Lihić je porijeklom sa područja koje u svom radu i djelovanju pokriva UG TCV, i do sada je napisala i izdala dvije knjige, čiju promociju je prošle godine organizovalo UG TCV. Treća knjiga je u pripremi i plan je da se organizuje promocija iste do kraja tekuće godine.

 

Ovom prilikom je uručeno i 15 PRIZNANJA za pojedince koji su posebnim radom, zalaganjem i kontinuitetom obilježili prethodnih 15 godina UG TCV. Takođe pročitano je preko 30 naziva pravnih i fizičkih lica kojima će naknadno predstavnici udruženja uručiti zahvalnice a za podršku u radu i djelovanju.

 

Nakon protokolarnog dijela, od 20h prisutni su imali priliku da uz večeru, razgovor i kulturno-zabavni program se druže i razgovaraju na razne teme.

Kompletnu konferansu je izuzetno usješno i profesionalno u ulozi voditeljice realizovala nekadašnja dobitnica nagrada, a sada aktivna članica udruženja Anida Alispahić.

 

Akademiju su video i foto pričom zabilježili predstavnici FTV,  SMART TV, Radija FBiH i portala Afirmativa.ba, a  vrijedno osoblje restorana TEŠA je na profesinalan način doprinijelo da kako radni tako i svečani i zabavni dio proteknu u najboljem redu.

Hvala svima za dolazak, učešće i uveličavanje ove za nas veoma značajne godišnjice – 15 jubileja osnivanja i rada.

Organizacioni odbor:

Fuad Spahić, Jasmin Kalabić, Midhat Softić, Nihad Halilović i Adnan Lihić