UZ GODIŠNJICU STRADANJA-PJESNIKINJA VAHIDA HUSANOVIĆ PJESMOM SE SJETILA STRADALIH

Uz godišnicu stradanja civila na sarajevskoj pijaci „Markale“

 

                PJESNIKINJA VAHIDA HUSANOVIĆ PJESMOM SE SJETILA STRADALIH

 

Iako i Tešanj ima brojna mjesta stradanja civila u minulom ratu i u ovom dijelu naše zemlje dogadjaji poput genocida u Srebrenici ili masakra na sarajevskoj pijaci Markale, posebno su bolni i obilježavaju se s pijetetom. Kroz dvije zbirke poezije domaćica iz Tešnja Vahida Husanović na papir je pokušala prenijeti zajedničku emociju. Obilježavanje godišnjice UG „Tragovi crni vrh“ iz Tešnja bila je  prilika i za zvaničnu pomociju ovih djela.

-Unutar tih samih djela je opisano, kako lokalno, od samog mjesta boravka i življenja autorice, do šireg, odnosno kompletnog područja BiH-ističe  sekretar ovog udruženja Adnan Lihić.

-Tu su obuhvaćeni gotovo svi važniji dogadjaji kao što su sarajevske Markale, Tuzlanska kapija, Potočari, Srebrenica,  rušenje našeg dragog Starog mosta u Mostaru-pojašnjava  Vahida Husanović.

Stradanje civila na Markalama 5. februara 1994. i krajem avgusta godinu poslije, kada je ukupno ubijeno 111 civila, a preko 200 ranjeno, dodatna je obaveza jer se zločin  i danas negira iili pokušava minimizirati. Husanović stihovima podsjeća i opominje.

-Pamtiće vječno gradjani tvoji zločin i zločinca i sjeme smrti, ali ubiti sve ne mogu, Bosne i Markala će uvijek biti. Ostaće samo istina bolna  koja će živjeti dovijeka da je bila pijaca Markale sva od krvi kao rijeka-. Afirmativa.ba