POPLAVE I SNIJEG U HRVATSKOJ

U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine padavina za septembar, a apsolutni dnevni rekord otkad postoje mjerenja zabilježen je u Ogulinu.

Velike količine padavina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, centralnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mjestima izazvale velike materijalne i poljoprivredne štete, prenose hrvatski mediji.

Prema podacima DHMZ, u posljednja 24 časa najveća je količina padavina izmjerena u Nacionalnom parku Risnjak gdje su pala 192 litra kiše po kvadratnom metru, a u Ogulinu 122 litra.

U Ogulinu je poplavljeno više ulica nakon izlivanja rijeke Dobra, a poplavljena je i glavna saobraćajnica što je uzrokovalo prekid saobraćaja.

Rijeka Kupa poplavila je podrume mnogih kuća, saobraćajnice i bašte u nižim dijelovima mjesta Ozalj nedaleko od Karlovca, gdje su proglašene redovne mjere odbrane od poplava.

Iz lokalnog Štaba civilne zaštite navode da uzvodno dolazi do stagnacije vodostaja, da je vrhunac vodenog talasa blizu i da nivo vode više neće znatno rasti.

Iz Štaba ističu da ovakva situacija nije viđena od šezdesetih godina prošlog vijeka, da su sve službe na terenu i da vatrogasci pomažu ljudima sa ispumpavanjem vode i vrećama sa pijeskom.

Stotinjak vatrogasaca u dva karlovačka predgrađa postavlja brane, a u pomoć su im došle kolege iz drugih opština.

Zbog količine kiše koja je pala i još pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja i ulaska u režim mjera odbrane od poplava sa tendencijom daljnjeg porasta vodostaja, navode Hrvatske vode.

U međuvremenu, u čitavoj Hrvatskoj temperature su osjetno pale, a snijeg je pao na planinskom vrhu Zavižan na Velebitu.