U VLASENICI OBILJEŽENA 30.GODIŠNJICA ZATVARANJA ZLOGLASNOG LOGORA SUŠICA

Maršom mira od Turalića do naselja Luke, učenjem Fatihe i odavanjem pošte nevinim bošnjačkim žrtvama, danas je u Vlasenici obilježena 30. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica.

Kroz logor Sušica u proljeće i ljeto 1992. godine prošlo je oko 8.000 bošnjačkih civila Vlasenice. Prema dostupnim podacima u Vlasenci je ubijeno više od 2.500 civila. Za zločine nad Bošnjacima Vlasenice pravomoćno su oduđeni Dragan Nikolić – Jenki pred Haškim tribunalom, te Predrag Bastah i Goran Višković pred Sudom BiH.

“Neshvatljivo je, kao i svake godine, da su za tu količinu zla koja je počinjena u Vlasenici samo četiri ratna zločinca odgovarala. I deset prijava koje su podnesene na sudu opstruišu se već četiri godine. Naravno, trenutno rukovodstvo Opštine Vlasenica, i njegovi prvi saradnici, oni u međuvremenu slave taj Jurišni odred koji je sve ovo počinio. Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine traže neke razloge, a i oni sami jer su kukavice, jer su izvodili starce i žene, ubijali, klali, silovali, danas traže razloge kako da odugovlače ove sudske postupke“, kaže Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora Sušica.

Komandant logora Sušica Dragan Nikolić – Jenki je priznao zločin i osuđen je na 20 godina zatvora u Haškom tribunalu. Preminuo je 2018. godine, a niti jedan njegov saradnik, iako su poznata imena, nije procesuiran i osuđen. Beskonačno dugo se vode sudski procesi u Sudu BiH, a veliki broj Nikolićevih saradnika prebjegao je u Srbiju.

“Ovdje je osuđujuća presuda Draganu Nikoliću zvanom Jenki, koji je bio komandant logora, koji je osuđen na 20 godina i ono što je specifično za ovo područje uz priznanje krivice. Znači uz priznanje krivice je osuđen što znači da i on kao komandant, a i ostali počinioci koji se šeću ovdje moraju snositi odgovornost. Što se tiče mene mislim da je lagana stvar za Tužilaštvo. Znaju se imena i prezimena, oni trebaju da odrade svoj dio posla i da ih procesuiraju“, rekao je Almin Dželilović, zamjenik predsjednika Skupštine Saveza logoraša u BiH.

Predrag Bastah osuđen je na 22 godine zatvora, a Goran Višković na 18 godina zatvora. U Sudu BiH vode se sudski procesi protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića.

Obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora Sušica okončano je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred zaključanog hangara čiji zidovi pamte krike i patnju nevinih žrtava.