POSLASTICA BEZ KOJE NE MOŽEMO ZAMISLITI ZIMU

Orahnjača

TIJESTO

500 g glatkog brašna

1 suhi kvasac ili 30 g svježeg

250 ml mlakog mlijeka

1 prstohvat soli

60 g šećera

2 jaja

naribana korica 1 limuna

100 g maslaca

NADJEV OD ORAHA

500 g mljevenih oraha

150 g šećera (

200 ml mlijeka

malo limunove korice

malo ruma

1 vanilin šećer

po želji malo cimeta u prahu

100 g grožđica po želji

JOŠ

1 jaje za premazivanje

Priprema

Tijesto

1.

Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka sa 1 žličicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se diže.

2.

U brašno dodajte šećer, jaja, sol, naribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto sa mlakim mlijekom u kojem je otopljen maslac. Rukom dobro izradite tijesto, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže.

 

3.Dignuto tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na tri jednaka dijela

Svaki dio razvaljajte u pravokutnik dužine tepsije, ne pretanko jer će se nadjev teško mazati, oko 1 cm debljine. Tijesto mora biti ravnomjerno debelo i po mogućnosti razvaljano u što pravilniji pravokutnik.

Premažite trećinom nadjeva i po želji pospite grožđicama koje ste prethodno kratko namočili u vrućoj vodi, ocijedili i osušili te zarolajte. Grožđice  nemojte umiješati u nadjev jer će se onda nadjev teško mazati.

4.

Zarolajte tijesto pa prebacite štruce u podmazanu tepsiju (37×22 cm). Premažite bočne strane uljem ili otopljenim maslacem da se štruce ne zalijepe i ostavite pokrivene na toplom mjestu da se dižu.

5.

Kad su štruce lijepo narasle, premažite ih razmućenim jajetom, stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 170°C i pecite još 30 minuta. Ako orahnjača naglo dobiva boju, pokrijte je papirom za pečenje.

6.

Pečene orahnjače izvadite iz tepsije, pokrijte krpom i ohladite.

Kad se ohlade, svaku orahnjaču zamotajte u prozirnu foliju da se ne osuše.

Nadjev od oraha

1.

Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom. Dobro promiješajte i ohladite. U hladno dodajte malo ruma i naribanu limunovu koricu, a po želji i cimet.

Pazite da vam nadjev ne bude suh, jer će se pečene korice odvojiti od njega, a ni rijedak, jer će se korice i nadjev pomiješati (stopiti).

2.

Po želji dio šećera možete zamijeniti medom.