POSLIJE VIŠE OD MJESEC DANA BOLNICA U TEŠNJU IMA COVID PACIJENTE, U ZENICI NOVI SMRTNI SLUČAJ

Pogoršanje epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu dovelo je i do povećanja broja hospitaliziranih pacijenata zbog infekcije Covida-19, kojih je na današnji dan u dvije bolnice u tom kantonu ukupno 17.

Nakon više od mjesec dana, ovo je prvi put da je broj hospitaliziranih u tom kantonu postao dvoznamenkast. Kantonalna bolnica Zenica, koja je prije 14 dana imala samo jednog, a u prošli ponedjeljak tek četiri, danas na liječenju ima već 13 takvih pacijenata.

-Evidentno je da je došlo do povećanja broja zaraženih, a samim tim i broja hospitaliziranih. Mi smo jučer imali i 14 pacijenata, a danas ih je 13. Svi su oni na odjelu te niko od njih nije u teškom stanju, ali im je potrebna hospitalizacija – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

On napominje kako su u izvještaju od 13. jula imali i jednog koji je preminuo, a bio zaražen koronavirusom, što je bio prvi smrtni slučaj u toj bolnici poslije 8. juna.

Opća bolnica Tešanj, koja još u prošli ponedjeljak te skoro mjesec i po dana nije imala nijednog takvog pacijenata, danas ih na svom odjelu za Covid-19 na liječenju ima četvero.

-Prve smo pacijente ponovo počeli primati u četvrtak i od tada je broj porastao na četiri. Od ta četiri, tri su dokazano pozitivna te jedan visoko suspektan pa ćemo njemu danas uraditi PCR test. Rekao bih da nisu teški, odnosno da su srednje teški pacijenti. Svima njima je uključen kisik, ali nisu slučajevi za respiratora – ističe direktor OBT Omer Bedak.

Napominje kako je očigledno došlo do pogoršanja stanja, jer, dodaje, danima u dnevnim izvještajima koje su dobijali nije bilo ni pozitivno testiranih.

-Sada su, recimo tako, od 10 testiranih, njih četvoro pozitivni. Ovo su svakako znakovi da je virus tu, da nije nestao te da će jesen biti teža. Sve zavisi od nas i preventivnih mjera koje ćemo svi zajedno poduzimati – upozorava Bedak.

Federalna.ba