POZNATA CIJENA OVOGODIŠNJEG HADŽA

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je, nakon iscrpnog razmatranja svih segmenata ovogodišnjeg hodočašća i akceptiranja trenutnih cijena prijevoza, smještaja i taksi…

… u Saudijskoj Arabiji, donio odluku da cijena ovogodišnjeg hadža bude 12.650 KM (konvertibilnih maraka) po osobi.

U organizaciji Islamske zajednice, kako je planirano, ove godine će na hadž otputovati ukupno 2200 osoba, od čega je 1960 iz Bosne i Hercegovine, a 240 iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Kako su za Agenciju MINA potvrdili iz Ureda za hadž i umru, tokom boravka hadžija na svetim mjestima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji bit će angažirano i 49 certificiranih vodiča, koji će im biti na raspolaganju i stručna podrška tokom obavljanja ovog petog islamskog šarta, javlja Mina.

Planirano je, također, da bude angažirano i 16 članova medicinskog osoblja, koji će brinuti o zdravstvenom stanju hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Prema planiranom rasporedu, prva grupa hadžija otputovat će 13. juna 2023. godine.

– Nadležne institucije Saudijske Arabije kontinuirano provode potrebne aktivnosti usmjerene na sigurnost i zdravlje svih hadžija, te je na temelju aktuelnih procjena donijelo odluku da sve ovogodišnje hadžije moraju biti vakcinisane protiv korona virusa – potvrđeno je iz Ureda za hadž i umru Islamske zajednice.