PREMIJER KS NIHAD UK POSJETIO POVRATNIKE U MODRIČU

PREMIJER KS NIHAD UK POSJETIO POVRATNIKE U MODRIČU

Nakon što su medju rijetkima u BiH pokrenuli supstratnu proizvodnju jagode u Općoj poljoprivrednoj zadruzi u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče, uz pomoć donatora iz Turske i Češke u pogon su nedavno pustili novi bunar i sistem za zagrijavanje prostora i dijela plasteničke proizvodnje putem toplotne pumpe. Vlada KS je sa 46.000 maraka  podržala ove aktivnosti, a podrška će se nastaviti I u ovoj godini obećao je  premijer KS Nihad Uk koji je posjetio povratnike u Tarevce.

U četiri plastenika, čiju nabavku  je finansirala organizacija Općine turskog svijeta sa 50.000 maraka na 1.100 kvadrata na supstratu je zasadjeno  34.000 sadnica jagode. Sa 30.000 maraka Češka je finansirala izgradnju bunara i  instaliranje toplotne pumpe što  je omogućilo  proizvodnju jagode i tokom zimskog perioda. Ovo je povećalo isplativost proizvodnje i, uz do sada uloženih  200.000 maraka, otvorilo novi investicijski ciklus od 34.000 maraka u prvoj fazi,  za proširenje proizvodnje.  Inicijalna sredstva uvjetno je odobrilo entitetsko Ministarstvo poljoprivrede.

-Tu smo već dobili rezervisana sredstva. Naravno da će Zadruga pokušati iz svojih sredstava, nešto kreditom i iz zarade od ovih jagoda, a pokušat ćemo još da idemo prema nekom drugom donator-kazao je direktor OPZ u Tarevcima  Nahdet Sulejmen.

Uk sa domaćinima kod sebilja

Prošle godine Vlada KS je sa 46.000 maraka finansirala sistem automatskog navodnjavanja. Pomoć je, prilikom posjete povratnicima u Modriču, i u ovoj godini najavio premijer KS Nihad Uk.

Pomažemo zato što se rezultati uloženog, odnosno doniranog od strane KS vrlo lako mogu vidjeti i golim okom i kapacitetima koji se, iz godine u godinu, šire-poručio je premijer KS Nihad Uk.

U ovoj godini u OPZ “Tarevci” palaniraju rekultivaciju oko 6.000 metara kvadratnih vanjskog prostora za šta je potrebno oko 110.000 maraka. Do sada su adaptirali uredske i proizvodne prostore, ali I instalirali sušaru za voće kapaciteta sedam tona na dan I trokomornu hladnjaču kapaciteta 240 tona. Afirmativa.ba