PREMINUO BOSANSKOHERCEGOVAČKI KOMPOZITOR IBRO MANGAFIĆ

Bosanskohercegovački kompozitor Ibro Mangafić preminuo je u 72. godini života.

Rođen je 13.10.1951. godine u Sarajevu i od najranije dobi se bavio muzikom.

Kao trinaestogodišnjak je počeo ozbiljnije svirati giatru, a sa petnest godina je imao svoj bend “Plavi dijamanti”.

Njegova profesionalna muzička karijera je imala kontinuiranu tendenciju uspona. Od 1973. godine komponovao je preko 700 pjesama (LP-ploča, muzičkih kaseta, kompakt diskova i DVD albuma) za različite diskografske kuće.

Mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike i nemjerljivim bogatstvom narodnog melosa kao što su: “Ti si ta”, “Sa, sa Sarajevo”, “Kani suzo izdajice”, “Posljednji put večeras”, “Dijana ljubavi”, “Kad raskopčam jeleče”, “Otišo si dragane”, “Tvoje oči plave”, “Izađi mala”, “Garavuša moja mala”, “Prosjak ili car”, “Kad bi život moj sto godina bio”…

Kao kompozitor, saradnju je ostvario sa najboljim orkestrima sa ex Jugoslavije kao što su: orkestar Branimira Đokića, Dragana Aleksandrića, Ljube Kešelja, Dragana Stojkovića Bosanca, Miroljuba Aranđelovića Kemiša, Omera Pobrića, Duleta Jovanovića, Bore Višnjičkog, Miće Radovanovića.

U toku njegove dugogodišnje karijere ostavio je i zapažen trag kao član mnogih organizacija i udruženja, čiji je cilj bio unapređenje muzičke kulture i stvaralaštva, uključujući zaštitu intelektualne svojine i autorskih prava.

Vlasnik je desetina zlatnih, platinastih i dijamantskih ploča kao i Disko-olimpa, koji je dobio 1983. godine kao Diskotonovo najveće priznanje za ostvareni najveći tiraž u toj godini preko 500.000 primjeraka.